Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 19 March 2012

KUAH KACANG / PEANUT HOT SAUCE


Peanut Hot Sauce

Ingredients

100 gm of peanuts
2 cloves onions  blended
2 cloves garlic  blended
1 cm ginger-blended
1 cm galangal – blended
1 stalk lemon grass  blended
3 tbsp chili paste (dry chili blended with shallots and shrimp paste)
Tamarind
Brown Sugar / Coconut base sugar
Salt
1 kaffir lime leaf
Olive oil

Methods
                                       
1.    Peanuts fried without oil. Cool and grind coarse.
2.    Heat a wok and sauté blended ingredients. Stir until fragrant.
3.    Pour chili paste and stir until fragrant. Put the kaffir lime leaves.
4.    Put the ground peanuts.
5.    Stir until well blended. Pour in tamarind juice, sugar and salt to taste.
6.    Gravy should not too thin.        
Ready to eat with fried shrimp nugget.


Kuah Kacang

Bahan-bahan
            
100 gm kacang tanah
2 ulas bawang – dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
1 cm halia –dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
1 batang serai – dikisar
3 sudu besar cili kisar (dikisar bersama bawang merah dan belacan)
Asam jawa
Gula merah/Gula melaka
Garam
1 helai daun limau purut
Minyak zaiton

Langkah-langkah 
  1. Goreng kacang tanah tanpa minyak.  Sejukkan dan kisar kasar
  2. Panaskan kuali dan tumis bahan yang dikisar.  Kacau sehinga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar sehingga garing. Masukkan daun limau purut.
  4. Masukkan kacang tanah yang dikisar.
  5. Kacau sehingga sebati.  Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
  6. Kuah jangan terlalu cair. 
  7. Siap untuk dimakan bersama cucur udang.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...