Lodeh sauce
Ingredients
Sauté material – blended
2 onions
2 cloves garlic
1 inch ginger
100 gm anchovies
100 gm dried prawns
5 chili
1 stalk lemon grass
1 cm galangal
1 cm fresh turmeric
Lodeh Ingredients
1 piece of tempeh - cut a triangle
2 pieces of tofu - cut a triangle
6 long beans - cut 1 inch
3 inch carrots - cut lengthwise
2 pieces fucuk (soya bean curd) – soaked and cut
50 gm glass noodles – soaked 300 gm cabbage - rough cut
100 gm prawns
1 tablespoon turmeric powder
Coconut milk from 1 coconut
Salt
Sugar
Cooking oil / olive
Methods
1.
Fry tofu and tempeh and put aside when turn golden-brown.
2.
Heat the pan and oil to sauté the blended ingredients.
3.
Once the ingredients fragrant, pour water to required quantity and stir until boiling. Pour turmeric powder and continue to stir.
4.
Add carrot, long beans, cabbage, tempeh and tofu, stir until well blended.
5.
Add prawns, salt and sugar to taste. After boiling, add coconut milk and stir until boiling again.
6.
Ready to eat with nasi impit, peanut hot sauce and sambal goreng.
Kuah Lodeh
Bahan-bahan
Bahan
tumis dikisar
2
ulas bawang besar
2
ulas bawang putih
1
inci halia
100
gm ikan bilis
100
gm udang kering
5
biji cili padi
1
batang serai
1
cm lengkuas
1
cm kunyit hidup
Bahan
isi lodeh
1
keping tempe - dipotong segitiga
2
keping tauhu - dipotong segitiga
6
batang kacang panjang – dipotong 1 inci
3
inci lobak merah – dipotong memanjang
2 keping fucuk - direndan dan dipotong
50 gm soon - direndam
300 gm kobis – dipotong kasar
50 gm soon - direndam
300 gm kobis – dipotong kasar
100
gm udang
1
sudu besar serbuk kunyit
Santan
dari 1 biji kelapa
Garam
Gula
Minyak
masak/zaiton
Langkah-langkah
1. Goreng tauhu
dan tempe an asingkan.
2. Panaskan kuali
dan masukkan minyak untuk menumis bahan tumis yang dikisar.
3. Setelah naik
bau isi air secukupnya dan kacau sehingga mendidih. Masukkan serbuk kunyit dan teruskan mengacau.
4. Masukkan lobak
merah, kacang panjang, kobis, tempe dan tauhu kacau sehingga sebati.
5. Masukkan
udang, garam dan gula secukup rasa. Setelah mendidih masukkan santan dan kacau
sehingga mendidih.
6. Siap untuk
makan dengan nasi impit, kuah kacang dan sambal goreng.
Salam..wah sedapnya...lama dah x mkn kuah lodeh ni..
ReplyDeleteThanks for yr comments wanie...kalau dah lama x makan..apa lagi, buat lah..:)
DeleteAduh, nampak sangat menyelerakan. Saya sedang mencari resepi Lontong kering ni
ReplyDeleteSalam Azie, lontong keringtidak menggunakan kuah lodeh, dish lain adalah rendang, kuah kacang, sambal/sayur goreng jawa (lauk ini mesti ada, recipe in my blog), serunding, telur rebus dan boleh tambah lauk kering yang lain. Cubalah.
ReplyDelete