Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 30 March 2012

KUAH LODEH (LONTONG) / LODEH SAUCE



Lodeh sauce

Ingredients

Saut√© material – blended
2 onions
2 cloves garlic
1 inch ginger
100 gm anchovies
100 gm dried prawns
5 chili
1 stalk lemon grass
1 cm galangal
1 cm fresh turmeric

Lodeh Ingredients
1 piece of tempeh - cut a triangle
2 pieces of tofu - cut a triangle
6 long beans - cut 1 inch
3 inch carrots - cut lengthwise
2 pieces fucuk (soya bean curd)  soaked and cut
50 gm glass noodles  soaked 
300 gm cabbage - rough cut
100 gm prawns
1 tablespoon turmeric powder
Coconut milk from 1 coconut
Salt
Sugar
Cooking oil / olive

Methods

1.    Fry tofu and tempeh and put aside when turn golden-brown.
2.    Heat the pan and oil to saut√© the blended ingredients.
3.    Once the ingredients fragrant, pour water to required quantity and stir until boiling. Pour turmeric powder and continue to stir.
4.    Add carrot, long beans, cabbage, tempeh and tofu, stir until well blended.
5.    Add prawns, salt and sugar to taste. After boiling, add coconut milk and stir until boiling again.
6.    Ready to eat with nasi impit, peanut hot sauce and sambal goreng.


Kuah Lodeh

Bahan-bahan

Bahan tumis dikisar
2 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
100 gm ikan bilis
100 gm udang kering
5 biji cili padi
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup

Bahan isi lodeh
1 keping tempe - dipotong segitiga
2 keping tauhu - dipotong segitiga
6 batang kacang panjang – dipotong 1 inci
3 inci lobak merah – dipotong memanjang
2 keping fucuk - direndan dan dipotong
50 gm soon  - direndam
300 gm kobis – dipotong kasar
100 gm udang
1 sudu besar serbuk kunyit
Santan dari 1 biji kelapa
Garam
Gula
Minyak masak/zaiton

Langkah-langkah
1.    Goreng tauhu dan tempe an asingkan.
2.    Panaskan kuali dan masukkan minyak untuk menumis bahan tumis yang dikisar.
3.    Setelah naik bau isi air secukupnya dan kacau sehingga mendidih.  Masukkan serbuk kunyit dan teruskan mengacau.
4.    Masukkan lobak merah, kacang panjang, kobis, tempe dan tauhu kacau sehingga sebati.
5.    Masukkan udang, garam dan gula secukup rasa. Setelah mendidih masukkan santan dan kacau sehingga mendidih. 
6.    Siap untuk makan dengan nasi impit, kuah kacang dan sambal goreng.

4 comments :

  1. Salam..wah sedapnya...lama dah x mkn kuah lodeh ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for yr comments wanie...kalau dah lama x makan..apa lagi, buat lah..:)

      Delete
  2. Aduh, nampak sangat menyelerakan. Saya sedang mencari resepi Lontong kering ni

    ReplyDelete
  3. Salam Azie, lontong keringtidak menggunakan kuah lodeh, dish lain adalah rendang, kuah kacang, sambal/sayur goreng jawa (lauk ini mesti ada, recipe in my blog), serunding, telur rebus dan boleh tambah lauk kering yang lain. Cubalah.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...