SET NASI TANDOORI / TANDOORI RICE SET
SEBELUM DIPANGGANG / BEFORE ROASTING
PANAS DARI OVEN / FRESH FROM OVEN
SET UNTUK SAMPINGAN / SET FOR SIDE DISH
Tandoori Chicken
Ingredients
1 chicken cut 4 or 8
2 large onions *
4 cloves garlic *
2 cm ginger *
1 cm turmeric *
Coriander leaves *
Mint leaves *
110 gm yoghurt without flavor
1 teaspoon fennel seeds
1 teaspoon cumin
1 teaspoon coriander
3 tablespoons tandoori mix powder
3 tablespoons of chili powder
1 teaspoon turmeric powder
Salt
Sugar
Olive oil
Lemon juice
All materials marked * are ground
Methods
- All ingredients marked * are fine-grained.
- Combine all other ingredients with fine-grained ingredients.
- Mixed all ingredients with chicken and marinate it for more than an hour.
- Once marinated, roasted at 170 degrees Celsius for 1 hour.
- Savory produced during the roasting are separated for cooking rice.
- Can be eaten with salsa salads, tandoori rice, pitta bread or naan bread.
Ayam Tandoori
Bahan-bahan
1
ekor ayam dipotong 4 atau 8
2
ulas bawang besar *
4
ulas bawang putih *
2
cm halia *
1
cm kunyit *
Daun
ketumbar *
Daun
pudina *
110
gm yogurt tanpa perisa
1
sudu kecil jintan manis
1
sudu kecil jintan putih
1
sudu kecil ketumbar
3
sudu besar serbuk campuran tandoori
3
sudu besar serbuk lada
1
sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Jus
lemon
Bahan
dikisar *
Langkah-langkah
1. Semua bahan
bertanda * dikisar halus.
2. Campurkan
semua bahan untuk ayam dan dikisar halus.
3. Bahan-bahan
yang dicampur digaul bersama ayam dan diperap selama lebih dari 1 jam.
4. Setelah
diperap, dipanggang pada suhu 170 darjah Celsius selama 1 jam.
5. Semasa
dipanggang jus yang dikeluarkan diasingkan untuk memasak nasi. Boleh dimakan bersama salad salsa nasi tandoori atau roti pita atau roti naan.
No comments :
Post a Comment