Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Sunday, 28 July 2013

AYAM PANGGANG HERBA BEREMPAH MENGGUNAKAN PEMANGGANG AJAIB / SPICY HERBAL ROAST CHICKEN USING MAGIC PAN






Spicy Herbal Roast Chicken Using Magic Grill Pan

Ingredients

1 chicken cut into four

Marinade ingredients

1 tablespoon homemade ginger-garlic paste
1 tablespoon homemade multi-purpose paste
2 tablespoons turmeric powder
1 teaspoon mixed spice
1 teaspoon mixed herb
1 teaspoon paprika
1 teaspoon plum sauce
1 teaspoon oyster sauce
1 teaspoon honey
2 tablespoons olive oil
1 sprig rosemary
Salt

For Garnishing

1 onion sliced
1 potato cut into four
3 inch carrot sliced

Methods

1.    In a bowl mix all the marinade ingredients and mixed it well.
2.    Arrange the chicken into a magical grill pan and brushed it with marinade paste.
3.    Turn the chicken and continue to brush a marinade paste.
4.    Arrange garnishing ingredients.
5.    Close grill and set aside for about 15-30 minutes.
6.    Preheat magic grill on low heat for about 10 minutes.
7.    Turned over magic grill and heat it over low heat.
8.    Separate liquid produced, to be used in making sauces.
9.    Repeat steps 6 to 8 until the chicken become golden.


Ayam Panggang Herba Berempah Mengguna Pemanggang Ajaib

Bahan-bahan

1 ekor ayam dipotong empat

Penyediaan bahan perapan

1 sudu besar pes halia-bawang putih buatan sendiri
1 sudu besar pes pelbagai guna
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh rempah campuran
1 sudu teh herba campuran
1 sudu teh paprika
1 sudu teh sos plum
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh madu
2 sudu minyak zaiton
1 tangkai rosemary
Garam

Bahan-bahan hiasan

1 bawang dibelah dua
1 kentang dipotong empat
3 inci lobak merah dibelah

Langkah-langkah

1.    Dalam mangkuk semua bahan dicampur dan digaul sebati.
2.    Susun ayam ke dalam pemanggang ajaib dan disapu dengan bahan perapan.
3.    Terbalikkan ayam dan terus menyapu bahan perapan.
4.    Susun bahan-bahan hiasan.
5.    Tutup pemanggang ajaib dan ketepikan lebih kurang 15 – 30 minit.
6.    Panaskan pemanggang ajaib dengan api kecil selama lebih kurang 10 minit.
7.    Terbalikan pemanggang ajaib dan panaskan dengan api kecil.
8.    Asingkan cecair yang terhasil untuk dibuat sos. 
9.    Ulangkan langkah 6 hingga 8 sehingga ayam menjadi garing.

3 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...