Baked Cheesy Macaroni in cup
Ingredients
500 grams macaroni, boil according to
the manufacturer's instructions
250 grams of ground beef
1 onion sliced
2 cloves of garlic sliced
3 tablespoons of homemade chilli paste
2 potato cut into cubes
2 red chillies cut into small cubes
3 inch carrots cut small cubes
1 whole egg
Cheddar cheese
Mozzarella cheese
Salt
Sugar
Water
Olive oil
Paper cups
Methods
1.
Preheat oven
at 170 degrees Celsius.
2.
Boil macaroni
according to the manufacturer's instructions.
3.
Heat a frying
pan and sauté the onion and garlic until fragrant.
4.
Put chilli
paste and fry until cooked.
5.
Put the
potatoes and carrots and mixed well. Shred cheddar cheese to the mix.
6.
Pour some
water. Once boiled, add macaroni, eggs and mix well.
7.
Sprinkle salt
and sugar to taste.
8.
Spoon macaroni
mixture and put in a cup.
9.
Arrange in
tray and lay cut chilli, mozzarella and cheddar cheese.
10.
Bake in the
oven for 15 -30 minutes until cheese is browned.
11.
Ready to be served.
Macaroni Bakar Berkeju Dalam Cawan
Bahan-bahan
500
gram macaroni direbus mengikut arahan pengeluar
250
gram daging kisar
1
bawang besar dimayang
2
ulas bawang putih dimayang
3
sudu cili kisar buatan sendiri
2
biji kentang dipotong kiub
2
cili merah dipotong kiub kecil
1
biji telor
3
inci lobak dipotong kuib kecil
Keju
cheddar
Keju
mozzarella
Garam
Gula
Air
Minyak
zaiton
Cawan
kertas
Langkah-langkah
1. Panaskan
ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius.
2. Rebus macaroni
mengikut arahan pengeluar.
3. Panaskan kuali
dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan cili
kisar dan digoreng sehingga masak.
5. Masukkan
kentang dan lobak merah dan digaul sebati. Sagat sedikit keju cheddar ke dalam
campuran.
6. Masukkan
sedikit air. Setelah mendidih masukkan
macaroni, pecah telor dan digaul rata.
7. Perisakan
dengan garam dan gula.
8. Sendukkan
campuran macaroni dan masukkan ke dalam cawan.
9. Susun di dalam
tray dan taburkan cili, keju mozzarella dan cheddar.
10. Bakar dalam
ketuhar selama 15 -30 minit sehingga keju menjadi perang.
11. Siap untuk
dihidang.
sedapnya..nanti raya nak cuba buatla
ReplyDeleteSalam gomo merah, tak payah tunggu raya, boleh juga buat untuk berbuka di surau atau masjid.
Delete