Barramundi
in Three Flavour Sauce
Ingredients
1 barramundi
Turmeric powder
Salt
Corn flour
Cooking oil
Ingredients for sauce
1 table spoon homemade ginger-garlicpaste
1 tablespoon homemade multi-purposepaste
3 tablespoons homemade chili paste
1 teaspoon plum sauce
1 teaspoon sweet sour sauce
1 teaspoon honey
1 tablespoon black pepper sauce
Garnishing Ingredients
3 inch cucumber – cut cubed
3 slices of pineapple cut cubed
1 onion cut cubed
1 tomato cut cubed
2 inch round cut carrots
Lettuce
Diced capsicum (red, green and yellow)
1 red chilli clipped
3 chillies clipped
Methods
1.
Fish cleaned
and smeared with salt, turmeric powder and corn flour.
2.
Deep frying coated
barramundi until crispy. Set aside.
3.
Sauté and mix ginger-garlic
paste, chilli paste and multi-purpose paste until fragrant.
4.
Put other pastes
and honey, mixing it well.
5.
Finally add
garnishing ingredients (except lettuce) into the sauce.
6.
Pour the sauce
over fish and ready to be served.
Siakap Masak Tiga Rasa
Bahan-bahan
1
ekor ikan siakap
Serbuk
kunyit
Garam
Tepung
jagung
Minyak
masak
Bahan
untuk sos
1
sudu besar pes halia-bawang putih
1
sudu besar pes pelbagai guna
3
sudu besar pes cili kisar
1
sudu teh sos plum
1
sudu teh sos masam manis
1
sudu teh madu
1
sudu besar sos lada hitam
Bahan
hiasan
3
inci timun dipotong kiub
3
keping nenas dipotong kiub
1
bawang besar dipotong kiub
1
tomato dipotong kiub
2
inci lobak merah dipotong bulat
Daun
salad
Capsicum
dipotong kiub (warna merah, hijau dan kuning)
1
cili merah diracik
3
cili padi diracik
Langkah-langkah
1. Ikan
dibersihkan dan dilumur dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung.
2. Goreng tenggelam
siakap sehingga garing. Ketepikan.
3. Tumiskan pes
halia-bawang putih, pes cili kisar dan pes pelbagai guna sehingga naik bau.
4. Masukkan
pes-pes lain dan madu, digaul sebati.
5. Setelah
mendidih, masukkan bahan hiasan (kecuali daun salad) seketika kedalam sos.
6. Curahkan sos
ke atas ikan dan siap untuk dihidang.
sedapnye..nanti nak belajar buat la
ReplyDelete