Cockles
Curry Mee
Ingredients
2 kg yellow noodles
250 gram chicken meat
1 kg cockles boiled and taken the flesh
2 potatoes (cut into cubes)
1 onion (sliced)
2 tablespoons homemade ginger-garlic paste (1 tablespoon for condiment)
5 tablespoons homemade chili paste (2
tablespoons for the condiment)
2 tablespoons homemade multi-purposepaste (1 tablespoon for condiment)
2 cups coconut milk
Sauté spice (cinnamon, cardamom,
clove, star anise)
1 packet of fish curry
1 packet beef curry
1 sprig of curry leaves
3 sponge tofu cut into 8 parts
Fried shallots
Bean sprouts
500 gram of mustard leaves - for
garnish
Calamansi - for garnish
Cucumber - for garnish
Red pepper / bird’s eye chili - for
garnish
Salt
Sugar
Tamarind
Cooking oil
Methods
For gravy
1.
Sauté sautéed
spices, curry leaves, sliced onions, ginger-garlic paste, multi-purpose paste
and chilli paste. Put diluted curry powder once fragrant. Stir until well
blended.
2.
Add the boiled
cockles, chicken meat and cut potatoes. Bring to a boil for chicken and
potatoes are cooked.
3.
Add salt,
sugar and tamarind juice to taste.
4.
Add coconut
milk and stir until boiling.
For condiment
5.
Prepare the
sauce by sauté chilli paste, ginger-garlic paste and multipurpose paste.
6.
Add salt,
sugar and tamarind juice. Bring to a boil.
For serving
7.
Put the
noodles in a bowl, place the sponge tofu, bean sprouts, blanched mustard, hard
boiled eggs and red chili / bird’s eye chili.
8.
Pour gravy into
bowl and decorated with garnishing materials, fried shallots, calamansi and
condiment. Ready to eat.
Mee Kari Kerang
Bahan-bahan
2
kilo mee kuning
250
gm isi ayam
1
kg kerang direbus dan diambil isi
2
biji kentang (potong kiub)
1
ulas bawang besar (dimayang)
2
sudu besar pes halia-bawang putih buatan sendiri (1 sudu untuk sambal)
5
sudu besar pes cili kisar buatan sendiri (2 sudu untuk sambal)
2
sudu pes pelbagai guna buatan sendiri (1 sudu untuk sambal)
2
cawan santan
Rempah
tumis (Kulit kayu manis, pelaga, bunga cengkeh, bunga lawang)
1
peket rempah kari ikan
1
peket rempah kari daging
1
tangkai daun kari
3
tauhu sponge dipotong 8 bahagian
Bawang
goreng
Taugeh
500
gm daun sawi – untuk hiasan
Limau
kasturi – untuk hiasan
Timun
– untuk hiasan
Lada
merah/cili padi – untuk hiasan
Garam
Gula
Asam
jawa
Minyak
masak
Langkah-langkah
Kuah
mee kari
1. Tumiskan rempah
tumis, daun kari, bawang yang dimayang, pes
halia-bawang putih, pes serbaguna dan pes cili kisar. Setelah naik bau masukkan rempah kari yang
dicairkan dengan air. Kacau sehingga
sebati.
2. Masukkan isi
kerang yang direbus, isi ayam yang dipotong kecil dan kentang. Biarkan mendidih agar isi ayam dan kentang
masak.
3. Masukkan
garam, gula dan air asam jawa secukup
rasa.
4. Masukkan
santan dan kacau sehingga mendidih.
Sambal
5. Sediakan
sambal dengan menumis pes cili kisar, pes halia-bawang putih dan pes pelbagai
guna.
6. Masukkan
garam, gula dan air asam jawa. Biarkan
mendidih.
Untuk Hidangan
7. Masukkan mee
dalam mangkuk, letakkan tauhu sponge, taugeh, sawi dicelur, telur rebus dan lada
merah/cili padi.
8. Masukan kuah
yang telah tersedia dan dihias dengan bahan hiasan, bawang goreng, limau
kasturi dan sambal. Siap untuk dimakan.
No comments :
Post a Comment