Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 18 July 2013

MEE KARI KERANG / COCKLES CURRY MEE




Cockles Curry Mee

Ingredients

2 kg yellow noodles
250 gram chicken meat
1 kg cockles boiled and taken the flesh
2 potatoes (cut into cubes)
1 onion (sliced​​)
2 tablespoons homemade ginger-garlic paste (1 tablespoon for condiment)
5 tablespoons homemade chili paste (2 tablespoons for the condiment)
2 tablespoons homemade multi-purposepaste (1 tablespoon for condiment)
2 cups coconut milk
Sauté spice (cinnamon, cardamom, clove, star anise)
1 packet of fish curry
1 packet beef curry
1 sprig of curry leaves
3 sponge tofu cut into 8 parts
Fried shallots
Bean sprouts
500 gram of mustard leaves - for garnish
Calamansi - for garnish
Cucumber - for garnish
Red pepper / bird’s eye chili - for garnish
Salt
Sugar
Tamarind
Cooking oil

Methods

For gravy
1.    Sauté sautéed spices, curry leaves, sliced ​​onions, ginger-garlic paste, multi-purpose paste and chilli paste. Put diluted curry powder once fragrant. Stir until well blended.
2.    Add the boiled cockles, chicken meat and cut potatoes. Bring to a boil for chicken and potatoes are cooked.
3.    Add salt, sugar and tamarind juice to taste.
4.    Add coconut milk and stir until boiling.
For condiment
5.    Prepare the sauce by sauté chilli paste, ginger-garlic paste and multipurpose paste.
6.    Add salt, sugar and tamarind juice. Bring to a boil.
For serving
7.    Put the noodles in a bowl, place the sponge tofu, bean sprouts, blanched mustard, hard boiled eggs and red chili / bird’s eye chili.
8.    Pour gravy into bowl and decorated with garnishing materials, fried shallots, calamansi and condiment. Ready to eat.
  
Mee Kari Kerang

Bahan-bahan

2 kilo mee kuning
250 gm isi ayam
1 kg kerang direbus dan diambil isi
2 biji kentang (potong kiub)
1 ulas bawang besar (dimayang)
2 sudu besar pes halia-bawang putih buatan sendiri (1 sudu untuk sambal)
5 sudu besar pes cili kisar buatan sendiri (2 sudu untuk sambal)
2 sudu pes pelbagai guna buatan sendiri (1 sudu untuk sambal)
2 cawan santan
Rempah tumis (Kulit kayu manis, pelaga, bunga cengkeh, bunga lawang)
1 peket rempah kari ikan
1 peket rempah kari daging
1 tangkai daun kari
3 tauhu sponge  dipotong 8 bahagian
Bawang goreng
Taugeh
500 gm daun sawi – untuk hiasan
Limau kasturi – untuk hiasan
Timun – untuk hiasan
Lada merah/cili padi – untuk hiasan
Garam
Gula
Asam jawa
Minyak masak
  
Langkah-langkah

 Kuah mee kari
1.    Tumiskan rempah tumis, daun kari, bawang yang dimayang,  pes halia-bawang putih, pes serbaguna dan pes cili kisar.  Setelah naik bau masukkan rempah kari yang dicairkan dengan air.  Kacau sehingga sebati.
2.    Masukkan isi kerang yang direbus, isi ayam yang dipotong kecil dan kentang.  Biarkan mendidih agar isi ayam dan kentang masak.
3.    Masukkan garam,  gula dan air asam jawa secukup rasa.
4.    Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
Sambal
5.    Sediakan sambal dengan menumis pes cili kisar, pes halia-bawang putih dan pes pelbagai guna. 
6.    Masukkan garam, gula dan air asam jawa.  Biarkan mendidih.
Untuk Hidangan
7.    Masukkan mee dalam mangkuk, letakkan tauhu sponge, taugeh, sawi dicelur, telur rebus dan lada merah/cili padi. 
8.    Masukan kuah yang telah tersedia dan dihias dengan bahan hiasan, bawang goreng, limau kasturi dan sambal. Siap untuk dimakan.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...