Rempah yang digunakan / Spices used
Selepas dicampur menjadi rempah kabsha / Kabsha spice mix
Kabsha
Spices
For kabsha rice recipe, here.
Untuk resepi nasi kabsha, di sini
Ingredients
1 tablespoon cloves powder
1 tablespoon black pepper powder
1 tablespoon fennel seeds powder
1 tablespoon cumin powder
2 tablespoon coriander powder
1 tablespoon cardamom powder
1 tablespoon star anise powder
1 tablespoon chili powder
1 teaspoon of turmeric powder
1 teaspoon nutmeg seed powder
Methods
1.
Mixed all
spices evenly. Ready to use.
2.
If using fresh
spices, dry fry and blend all in one mix.
3.
Keep the mixed
spices in an airtight container for later use.
Rempah Nasi Kabsha
Bahan-bahan
1
sudu makan serbuk bunga cengkih
1
sudu makan serbuk lada hitam
1
sudu makan serbuk jintan manis
1
sudu makan serbuk jintan putih
2
sudu makan serbuk ketumbar
1
sudu makan serbuk buah pelaga
1
sudu makan serbuk bunga lawang
1
sudu makan serbuk cili
1
sudu teh serbuk kunyit
1
sudu the serbuk biji pala
Langkah-langkah
1. Semua bahan
dicampur rata. Sedia untuk digunakan.
2. Jika
menggunakan bahan belum dikisar, hendaklah menggoreng kering semua bahan dan
dikisar serentak.
3. Simpan
campuran rempah di dalam bekas kedap udara.
thank you, bro Md Khair. just the thing for my lamb kabsa rice
ReplyDeleteYes, you should try it.
Delete