Stir Fry Japanese
Tofu Fried with Sauce
Ingredients
2 packet Japanese tofu cut into 2
1 onion sliced
2 tablespoons homemade chili paste
1 teaspoon homemade multi-purpose
paste
1 tablespoon homemade garlic paste
100 grams of dried button mushrooms - soak
3 tablespoons flour
1 tomato cut in wedges
1 red chilli cut lengthwise
1 sprig basil
1 sprig parsley - garnishing
2 tablespoons sweet-creamy soy sauce
1 tablespoon oyster sauce
Cooking oil
Sugar
Salt
Methods
1.
Soaked dried
mushrooms until fluffy and cut.
2.
Cut tofu
rolled over flour make it easily for frying.
3.
Fry coated tofu
until golden brown, remove and drain.
4.
Stir-fry all the
pastes and onion until fragrant.
5.
Put soy sauce
and oyster sauce. Stir until well blended. Add water if necessary.
6.
Put mushrooms,
basil, red chillies and tomatoes, stirring until smooth.
7.
Sprinkle salt
and sugar to taste.
8.
Put fried Japanese
tofu and mix it well with the sauce.
9.
Ready to be
served.
Tofu Jepun Goreng Berkuah
Bahan-bahan
1
peket tofu Jepun dipotong 2
1
bawang besar dimayang
2
sudu besar pes cili kisar buatan sendiri
1
sudu teh pes pelbagai guna buatan sendiri
1
sudu besar pes halia bawang putih buatan sendiri
100
gram cendawan butang kering
3
sudu tepung gandum
1
biji tomato dipotong wedges
1
batang cili merah dipotong memanjang
1
tangkai daun selasih
1
tangkai daun sup - hiasan
2
sudu besar sos kicap lemak manis
Langkah-langkah
1. Cendawan
kering direndam sehingga kembang dan dipotong.
2. Tofu yang
telah dipotong digulingkan di atas tepong agar mudah untuk menggoreng.
3. Goreng tofu
sehingga tepung salut menjadi kekuningan, keluarkan dan tos.
4. Tumis semua
pes-pes dan bawang besar sehingga naik bau.
5. Masukkan sos
kicap dan tiram. Kacau sehingga sebati.
Tambah air jika perlu.
6. Masukkan cendawan,
daun selasih, cili merah dan tomato, kacau sehingga sebati.
7. Perisakan
dengan garam dan gula.
8. Masukkan tofu
jepun yang telah digoreng dan digaul rata.
9. Siap untuk
dihidang.
sedapnyer..buat la berbuka
ReplyDelete