Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday 16 March 2012

KUAH KACANG PECAL / PEANUT SAUCE - PECAL


Pecal sauce

Ingredients

3 cups peanut
50 gm anchovies
2 onions, sliced
5 ​​red onion, sliced
3 cloves garlic, sliced
1 stalk lemon grass
1 cm galangal
1 cm ginger
1 cm shrimp paste
5 bird’s eye chili (add more for extra hot)
2 tbsp chili paste
Tamarind
Salt
Brown sugar
Olive oil
Kaffir lime leaves - 1 strand

Methods

1.    Roast peanuts and set aside.
2.    Fried anchovies and set aside.
3.    Fry red onion, onion, garlic, chilies, kaffir lime leaves and shrimp paste and set aside.
4.    Blend all fried ingredients, ginger, galangal and lemon grass.
5.    Pan-fried chili paste until fragrant. Add all ingredients and mix thoroughly.
6.    Pour in tamarind juice and continue to stir. Add salt and brown sugar to taste. After the sauce boil and let a little thick ready to be served with vegetables.


If using the instant pecal sauce.
1.    Dilute the sauce with hot water.   
2.    Sauté chili paste until fragrant. Put diluted sauce.
3.    Season with salt and brown sugar. Stir until boiling and ready to be served with vegetables.


Proposed pecal dish with sauce. (Can use whatever you liked)

1.    Tempe cubed and fried.
2.    Fried tofu and cut cubed.
3.    Blanched water spinach leaves.
4.    Long beans cut one inch blanched.
5.    Small sweet turnips cut lengthwise
6.    Small cut cucumber lengthwise.
7.    Bean sprouts.


Kuah Pecal

Bahan-bahan

3 cawan kacang tanah
50 gm ikan bilis
2 ulas bawang besar dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
1 cm belacan
5 biji cili padi (kalau nak pedas tambah)
2 sudu besar cili kisar
Air asam jawa
Garam
Gula melaka
Daun limau purut - 1 helai

Langkah-langkah

1.    Kacang tanah digoreng dan ketepikan.
2.    Ikan bilis digoreng dan ketepikan.
3.    Bawang merah, bawang besar, bawang putih, cili padi, daun limau purut dan belacan digoreng dan ketepikan.
4.    Kisarkan semua bahan yang digoreng, halia, lengkuas dan serai.
5.    Cili kisar ditumis sehingga naik bau.  Masukkan semua bahan dikisar dan kacau sehingga sebati.
6.    Masukkan air asam jawa dan teruskan mengacau. Masukkan garam dan gula melaka secukup rasa.  Setelah mendidih dan biarkan sedikit pekat dan sedia untuk dihidang.


Kalau menggunakan kuah segera.
1.    Cairkan kuah tersebut dengan air panas.
2.    Tumiskan cili kisar sehingga naik bau.  Masukan kuah kacang yang dicairkan.
3.    Perisakan dengan garam dan gula melaka.  Kacau sehingga mendidih dan sedia untuk dihidang bersama-sama sayuran.

Cadangan hidangan dengan kuah pecal. (Boleh ditambah apa saja yang disukai)

1.    Tempe dipotong kiub dan digoreng.
2.    Tauhu digoreng dan dipotong kiub.
3.    Kangkung diambil daun dicelur.
4.    Kacang panjang dipotong satu inci dicelur.
5.    Sengkuang dipotong kecil memanjang
6.    Timun dipotong kecil memanjang.
7.    Taugeh dimakan mentah.

2 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...