Spicy
Lambuk Porridge
Ingredients
300 grams of rice (2 cups) washed and tossed
6-7 cups water (depending on the type
of rice)
2 onions - blended
5 shallots - blended
4 cloves garlic - blended
4 cm ginger - blended
Stir spices (cinnamon, cloves, star
anise and cardamom)
2 table spoon spicy soup powder
1 teaspoon fennel seeds powder
1 teaspoon fennel seeds powder
1 teaspoon cumin powder
1 teaspoon coriander powder
1 teaspoon nutmeg powder
1 teaspoon black pepper powder (coarse)
75 grams of dried shrimp / anchovies
250 grams of meat cut small cubes
2 inch carrots cut cubed
1 stalk lemon grass, bruised
Basil leaves
Pandan leaves
Pandan leaves
Coconut milk from 1 coconut
Olive oil
Parsley leaves - for garnishing
Spring onion - for garnish
Fried onions - for garnish
Salt
Sugar
Methods
1.
Wash and toss
rice.
2.
Heat the olive
oil and sauté stir spices, blended ingredients, lemon grass and pandan leaves.
3.
Once fragrant,
sprinkled spices powder and stirred until well mixed.
4.
Add water,
dried shrimp, meat and simmer for a while, then add salt and sugar to taste.
5.
After boiling,
add coconut milk, rice and stir until the rice fluffy. Continue to stir the
porridge so it will not burn.
6.
After all the
rice has become porridge add carrot and stir until all blended. If too thick, dilute
it by adding water.
7.
Serve the
porridge and garnish with fried onions, spring onion and parsley.
Bubur Lambuk Berempah
Bahan-bahan
300
gram beras (2 cawan) dicuci dan ditoskan
6-7
cawan air (bergantung kepada jenis beras)
2
biji bawang besar – dikisar
5
ulas bawang merah - dikisar
4
ulas bawang putih – dikisar
4
cm halia dikisar
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
2 sudu besar serbuk rempah sup
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan manis
1
sudu teh serbuk jintan putih
1
sudu teh serbuk ketumbar
1
sudu teh serbuk pala
1
sudu teh serbuk lada hitam (kasar)
75
gram udang kering / ikan bilis
250
gram daging dipotong kiub kecil
2
inci lobak merah dipotong kiub
1
batang serai dititik
Daun selasih
Daun pandan
Daun pandan
Santan
pekat dari 1 kelapa
Minyak
zaiton
Daun
sup – untuk hiasan
Daun
bawang – untuk hiasan
Bawang
goreng – untuk hiasan
Garam
Gula
Langkah-langkah
1. Basuh dan
toskan beras.
2. Panaskan
minyak zaiton dan tumiskan rempah tumisan, bahan kisaran, serai dan daun pandan.
3. Setelah berbau
wangi, masukan rempah-rempah serbuk dan
dikacau sehingga sebati.
4. Masukkan air,
udang kering, daging dan biarkan mendidih seketika, kemudian perisakan dengan
garam dan gula.
5. Setelah
mendidih, masukkan santan, beras dan kacau sehingga beras kembang. Teruskan mengacau agar bubur tidak menjadi
hangit.
6. Setelah semua
beras telah menjadi bubur masukkan lobak merah dan kacau sehingga semua
sebati. Jika pekat cairkan dengan
menambah air.
7. Hidangkan
bubur dengan dihias dengan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
No comments :
Post a Comment