Tiger Prawn in Stir-fry sauce
Ingredients
15 stems dried chili – blend
500 grams tiger prawn
2 onions - blend
2 cloves garlic - blend
20 mm ginger - blend
1 tomato - blend
Tamarind
Salt
Sugar
Oil
Methods
1.
Sauté blended
ingredients until fragrant and crisp.
2.
Add the
tamarind juice, salt and sugar. Stir well until all ingredients blended.
3.
Add prawns and
wait until it turn flame red.
4. When the prawns turn flame red, sauce boil and
become thick, eat it with steamed rice in coconut milk or saute coconut milk rice.
Sambal Tumis Udang Harimau
Bahan-bahan
15
batang cili kering – dikisar
500
gram udang harimau
2
ulas bawang besar - dikisar
2
ulas bawang putih – dikisar
20
mm halia – dikisar
1
biji tomato - dikisar
Asam
jawa
Garam
Gula
Minyak
Langkah-langkah
1. Tumis bahan
kisar sehingga naik bau dan cili kisar menjadi garing.
2. Masukkan air
asam jawa, garam dan gula. Kacau hingga
sebati.
3. Masukkan udang
harimau dan biarkan sehingga warna bertukar merah api.
4. Setelah
semuanya sebati, udang bertukar merah api dan sos menjadi pekat, boleh dimakan
bersama nasi lemak kukus atau nasi lemak tumis.
No comments :
Post a Comment