Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday 25 July 2012

DAGING KAMBING BERSOS LADA HITAM / LAMB IN BLACK PEPPER SAUCE




Fried Lamb In Black Pepper Sauce

Ingredients

300 grams lamb, sliced
2 tablespoons turmeric powder
5 tablespoons black pepper sauce (pre-prepared)
2 large onions (1 cut round, 1 blended)
2 cloves garlic, blended
4 cm ginger (2 cm blended, 2 cm cut lengthwise)
1 stalk lemon grass, bruised
1 stick of red chilies cut lengthwise
Salt
Dates vinegar
Sugar
Olive oil
White sesame for garnishing

Methods

1.    Lamb marinated with turmeric powder and salt for 15 minutes.
2.    After the meat marinated, fried / grilled it until cooked and set aside.
3.    Heat the olive oil and stir-fry blended ingredients until fragrant.
4.    Put a bruised lemon grass, lengthwise cut ginger and chili and round cut onion cut.
5.    Pour black pepper sauce, dates vinegar and sugar. All mixed up well.
6.    After all well-mix, put fried lamb and stirred it until well-mix.
7.    Ready to be serve with rice.  Garnish it with white sesame.

Daging Kambing Goreng Bersos Lada Hitam

Bahan-bahan

300 gram daging kambing dipotong nipis
2 sudu besar kunyit serbuk
5 sudu besar sos lada hitam (telah disediakan terdahulu)
2 bawang besar ( 1 dipotong bulat, 1 biji dikisar)
2 ulas bawang putih dikisar
4 cm halia (2 cm dikisar, 2 cm dipotong memanjang)
1 batang serai dititik
1 batang cili merah dipotong memanjang
Garam
Cuka kurma
Gula
Minyak zaiton
Biji bijan putih untuk hiasan

Langkah-langkah

1.    Daging kambing diperap dengan serbuk kunyit dan garam selama 15 minit.
2.    Selepas itu daging yang diperap digoreng/dibakar sehingga masak dan diketepikan.
3.    Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bahan kisaran sehingga naik bau.  
4.    Masukkan serai yang dititik, halia dan cili yang dipotong memanjang dan bawang besar dipotong bulat.
5.    Masukkan sos lada hitam, cuka kurma dan gula. Semua digaul sehingga sebati.
6.    Setelah semua sebati masukkan daging yang telah digoreng dan dikacau.
7.    Sedia untuk dihidang.  Dihias dengan biji bijan putih.

1 comment :

  1. Ermmm nampak sedap tul lamb nie thanks kongsi resepi ek :D..

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...