Chicken Korma
Ingredients
1 bird chicken (cut small)
3 potatoes (cut into four parts)
1 sachet of korma powder
Coconut milk from one coconut
2 onions (1 blended, 1 cut into four parts)
2 cloves garlic, blended
2 cm ginger, blended
1 tsp chili paste
Stir spices (cinnamon, cloves, star anise and cardamom seeds)
2 green chilies cut stems without a break
Salt
Sugar
Dates vinegar
Olive oil
Methods
- Heat the olive oil and stir spices and blended ingredients.
- Once fragrant add korma powder and stir until crisp.
- Put potatoes and mix until well blended.
- Add water and stir until boiling. Add salt, sugar and dates vinegar.
- Add round cut onion.
- Add cut chicken and mix until well blended.
- Then add coconut milk and stir until boiling.
- Ready to be served.
Bahan-bahan
1 ekor ayam (dipotong kecil)
3 biji kentang (dibelah empat)
1 peket kecil serbuk korma
Santan dari sebiji kelapa
2 bawang besar (1 dikisar, 1 dipotong empat)
2 ulas bawang putih dikisar
2 cm halia dikisar
1 sudu cili kisar
Bahan tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga)
2 batang cili hijau dibelah tanpa putus
Garam
Gula
Cuka kurma
Minyak zaiton
Langkah-langkah
- Panaskan minyak zaiton dan tumiskan bahan tumisan dan bahan kisaran.
- Setelah berbau wangi masukkan rempah korma dan kacau sehingga garing.
- Kentang dimasukkan dan digaul sehingga sebati.
- Masukkan air dan kacau sehingga mendidih. Masukkan garam, gula dan cuka kurma.
- Masukkan bawang yang dipotong bulat.
- Masukkan ayam yang dipotong dan gaul sehingga sebati.
- Setelah itu masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
- Siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment