Ghee-Olive rice
Ingredients
6 cups bathmati rice (about 1 kilo to
10 adults)
1 onion diced
3 cloves garlic (2 cloves blended, 1
clove diced)
2 cm ginger blended
Stir spices (cinnamon, cloves, star
anise and cardamom)
3 table spoons olive oil
2 tablespoons ghee
2 pandan leaves
Mint leaves
Parsley
7 cups water
½ cup evaporated milk
Salt
Sugar
Methods
1.
Soak the rice
for 15-30 minutes, drain and tossed.
2.
Heat a rice
cooker and add olive oil and ghee. After oil melted, add pandan leaves, mint leaves,
parsley leaves and spices.
3.
Sauté the
diced onion, diced garlic and blended ingredients.
4.
After all
fragrant, add water. Mix thoroughly and let it boil.
5.
After boiling,
add evaporated milk, salt and sugar to taste. Bring to a boil.
6.
Add tossed rice
and stir briefly until the rice to expand. Cover the pot and let it cook.
7.
Once cooked, stir
with a fork and sprinkle with yellow coloring water.
8.
Ready to be
served. Decorate it with parsley leaves
and fried onion.
9.
Eat it with honey-spice sauce, chicken curry with yogurt, chicken in tomatoes sauce, tandoori chicken, salsa salad and others.
Nasi Minyak
Bahan-bahan
6
cawan beras bathmati (lebih kurang 1 kilo untuk 10 orang dewasa)
1
biji bawang besar dipotong dadu
3
ulas bawang putih (2 ulas dikisar, 1 ulas dipotong dadu)
2
cm halia dikisar
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
3
sudu besar minyak zaiton
2
sudu besar minyak sapi
2
helai daun pandan
Daun
pudina
Daun
sup
7
cawan air
½
cawan susu isian sejat
Garam
Gula
Langkah-langkah
1. Rendam beras
selama 15-30 minit dan toskan.
2. Panaskan
periuk dan masukkan minyak zaiton dan minyak sapi. Selepas minyak mencair dan panas, masukkan
daun pandan, daun pudina, daun sup dan rempah tumisan.
3. Tumiskan
bawang besar dan bawang putih dipotong dadu.
Masukkan bahan kisaran.
4. Selepas semua
berbau wangi masukkan air. Kacau
sehingga sebati dan biarkan mendidih.
5. Setelah
medidih masukkan susu isian sejat, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih.
6. Masukkan beras
dan kacau seketika sehingga beras mengembang.
Tutup periuk dan biarkan sehingga kering.
7. Setelah masak
kacau nasi menggunakan garpu dan renjiskan air pewarna kuning.
8. Siap untuk
dihidang dengan hiasan daun sup dan bawang goreng.
9. Boleh dimakan
dengan kuah madu berempah, kari ayam tairu, ayam masak merah, ayam tandoori, salad salsa dan lain-lain.
As salam. Best nyer nasi minyak. Terutama kalau ada daging kurma
ReplyDeleteWaalaikumsalam, memang best daging kurma..tapi our children tak berapa suka..
ReplyDelete