Set Nasi Beringin / Beringin Rice Set
Nasi Beringin/ Beringin Rice
Kari Kosong / Plain Curry
Rendang Dendeng
Beringin Rice
Ingredients
6
cups of bathmati rice (estimated for 10-12 person)
10
shallots cut
3
stalks lemongrass (1 stalk blend, 2 stalks pounced)
3
cm ginger coarsely blend
1
cm ginger coarsely blend
1
cm turmeric coarsely blend
1
tea spoon cumin seeds
1
tea spoon mixed spices powder
1
onion, blended
2
cloves garlic, blended
2
pandan leaves
1
tea spoon turmeric powder
Stir
spices (cinnamon, star anise, cloves and cardamom)
3
table spoons ghee
1
table spoon olive oil
Salt
Sugar
Coconut
milk from a coconut mixed up to be 7 ½ cups.
Methods
1. Washed and
soaked rice for 15 minutes. Drained and tossed.
2. Heat a pan and
add olive oil and ghee.
3. Put pandan
leaves and lemon grass. Sauté stir spices.
4. Put all
blended ingredient and stir until fragrant.
5. Sauté cumin
seeds and mixed spice powder.
6. Add coconut
milk mixed with water, sugar, salt and turmeric powder and let it boil.
7. Add rice and
stir until the rice to expand. After the cover pot with lid and let the rice
cook.
8. Ready to be
eaten with fry sauce, curry, saute sauce, beef rendang dendeng and spicy fried chicken with mixed salsa.
Nasi Beringin
Bahan-bahan
6
cawan beras bathmati (anggaran untuk
10-12 orang)
10
ulas bawang merah dipotong racek
3
batang serai (1 batang dikisar, 2 batang dititik)
3
cm halia dikisar kasar
1
cm lengkuas dikisar kasar
1
cm kunyit hidup dikisar kasar
1
sudu teh biji jintan putih
1
sudu teh serbuk halba campur
1
biji bawang besar dikisar
2
ulas bawang putih dikisar
2
helai daun pandan
1
sudu serbuk kunyit
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
3
sudu besar minyak sapi
1
sudu besar minyak zaiton
Garam
Gula
Santan
dari sebiji kelapa dicampur air menjadi 7½ cawan.
Langkah-langkah
1. Beras dibasuh
dan direndam selama 15 minit. Ditoskan.
2. Panaskan
periuk dan masukkan minyak zaiton dan minyak sapi.
3. Masukkan daun
pandan dan serai. Tumiskan rempah
tumisan.
4. Masukkan bahan
yang dikisar dan kacau sehingga naik bau.
5. Tumiskan
jintan putih dan halba campur.
6. Masukan air
bercampur santan, garam, gula dan serbuk kunyit dan biarkan sehingga mendidih.
7. Masukkan beras
yang telah dittos dan kacau seketika sehingga beras sedikit mengembang. Selepas itu ditutup periuk dan biarkan nasi
masak.
8. Siap untuk
dimakan bersama sambal goreng, kuah kari, sambal tumis, rendang dendeng daging dan ayam goreng berempah bersama
jelantah salsa.
No comments :
Post a Comment