Pineapple in Spicy Sauce
Ingredients
2
slices pineapple cut a triangle
5
tablespoons curry powder mixed with water to form paste
2
tablespoons kerisek (toast coconut until dry and oily)
1
onion blended
2
cloves garlic, blended
1
cm ginger blended
Stir
spices (cinnamon, cloves, star anise, cardamom)
Coconut
milk from one coconut
Tamarind
Olive
oil
Salt
Sugar
Methods
1. Sauté stir spices
and blended ingredients with olive oil.
2. Put curry
paste and kerisek.
3. Once fragrant
and golden yellow, add in some water and let it boil.
4. Put the
chopped pineapple and stir it until well mix.
5. Add the
coconut milk, salt, sugar and stir until well blended.
6. After boiling
and tasted to taste, it is ready to be served.
Pajeri Nenas
Bahan-bahan
2
potongan nenas dipotong segitiga
5
sudu serbuk kari dicampur air menjadi pes
2
sudu kerisek
1
bawang besar dikisar
2
ulas bawang putih dikisar
1
cm halia dikisar
Rempah
tumisan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
Santan
dari 1 biji kelapa
Asam
keeping
Minyak
zaiton
Garam
Gula
Langkah-langkah
1. Tumiskan
rempah tumisan dan bahan kisaran dengan minyak zaiton.
2. Masukkan pes
rempah kari dan kerisek.
3. Setelah berbau
wangi dan garing masukkan sedikit air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan nenas
yang telah dipotong dan biarkan sebati.
5. Masukkan
santan, garam, gula dan kacau sehingga sebati.
6. Setelah
mendidih dan secukup rasa, sedia untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment