Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday 14 July 2012

NASI LEMAK TUMIS / SAUTE COCONUT MILK RICE




  

Sauté Coconut Milk Rice

Ingredients

6 cups (1 kg) of basmati rice
Coconut milk from one coconut (mixed with water to the same quantity of rice)
1 onion - blended
3 shallots - blended
2 cloves garlic - blended
20 mm ginger - blended
2 stalks lemongrass (1 stalk bruised, 1 blended)
2 pandan leaves
1 cinnamon sticks (20 mm)
3 cardamom pods
3 cloves
2 star anise
Salt
Sugar
Olive oil

Methods

1.    Wash and soak basmati rice for 15 minutes.
2.    Heat pan with olive oil. Put pandan leaves.
3.    Sauté blended ingredients, lemongrass, cinnamon, cardamom, cloves and star anise. Fry rice for a while until all surface covered with oil.
4.    Measured same quantity of water mixed with coconut milk to rice.
5.    Pour mixed coconut milk into a pot.
6.    After boiling, add salt and sugar to taste.
7.    Pour the washed and tossed rice into the pot.
8.    Let the water dry and rice cooked.
9.    Cooked rice ready to serve with prawn fry sauce, anchovies and vegetables.

Nasi Lemak Tumis

Bahan-bahan

6 cawan (1 kg) beras basmathi
Santan dari satu biji kelapa (dicampur air untuk sukatan sama kuantiti dengan beras)
1 ulas bawang besar - dikisar
3 ulas bawang merah – dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
20 mm halia - dikisar
2 batang serai (1 batang dititik, 1 batang dikisar)
2 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis (20 mm )
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Garam
Gula
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Basuh dan rendam beras basmathi selama 15 minit.
2.    Panaskan periuk bersama minyak zaiton. Masukkan daun pandan.
3.    Tumiskan bahan kisaran, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.  Goreng beras sehingga minyak meliputi semua permukaan.
4.    Sukat air bercampur santan sama kuantiti dengan beras. 
5.    Masukkan air bercampur santan ke dalam periuk tumisan.
6.    Setelah mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa.
7.    Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan ke dalam periuk.
8.    Biarkan sehingga air kering dan nasi masak.
9.    Bila nasi sudah masak, siap untuk dihidang bersama sambal tumis udang, ikan bilis dan sayur-sayuran.

4 comments :

  1. As salam. Ohh bilantengok resepi, baru teringat yg saya pernah memasak spt ini. Masukkan sedikit mentega. Sedap bila ditumis sebab nasi jadi berderai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, sememang boleh digunakan mentega untuk menumis. Saya kalau menumis akan guna minyak zaiton, bau juga harum.

      Delete
  2. Alahai, tengok pun dah terliur..Huhu.
    Peveret nim nasi lemak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba yang tumis pula, kalau biasa masak cara tanak. Bau wangi dan nasi juga tak melekit tapi berderai.

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...