Sauté Coconut Milk Rice
Ingredients
6 cups (1 kg) of basmati rice
Coconut milk from one coconut (mixed
with water to the same quantity of rice)
1 onion - blended
3 shallots - blended
2 cloves garlic - blended
20 mm ginger - blended
2 stalks lemongrass (1 stalk bruised, 1
blended)
2 pandan leaves
1 cinnamon sticks (20 mm)
3 cardamom pods
3 cloves
2 star anise
Salt
Sugar
Olive oil
Methods
1.
Wash and soak
basmati rice for 15 minutes.
2.
Heat pan with
olive oil. Put pandan leaves.
3.
Sauté blended
ingredients, lemongrass, cinnamon, cardamom, cloves and star anise. Fry rice for a while until all surface covered with oil.
4.
Measured same
quantity of water mixed with coconut milk to rice.
5.
Pour mixed coconut
milk into a pot.
6.
After boiling,
add salt and sugar to taste.
7.
Pour the
washed and tossed rice into the pot.
8.
Let the water
dry and rice cooked.
9.
Cooked rice ready
to serve with prawn fry sauce, anchovies and vegetables.
Nasi Lemak Tumis
Bahan-bahan
6 cawan (1
kg) beras basmathi
Santan
dari satu biji kelapa (dicampur air untuk sukatan sama kuantiti dengan beras)
1
ulas bawang besar - dikisar
3
ulas bawang merah – dikisar
2
ulas bawang putih – dikisar
20
mm halia - dikisar
2
batang serai (1 batang dititik, 1 batang dikisar)
2
helai daun pandan
1
batang kulit kayu manis (20 mm )
3
biji buah pelaga
3
kuntum bunga cengkih
2
kuntum bunga lawang
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
1. Basuh dan
rendam beras basmathi selama 15 minit.
2. Panaskan
periuk bersama minyak zaiton. Masukkan daun pandan.
3. Tumiskan bahan
kisaran, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang. Goreng beras sehingga minyak meliputi semua permukaan.
4. Sukat air
bercampur santan sama kuantiti dengan beras.
5. Masukkan air
bercampur santan ke dalam periuk tumisan.
6. Setelah
mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan beras
yang telah dibasuh dan ditoskan ke dalam periuk.
8. Biarkan
sehingga air kering dan nasi masak.
9. Bila nasi
sudah masak, siap untuk dihidang bersama sambal tumis udang, ikan bilis dan
sayur-sayuran.
As salam. Ohh bilantengok resepi, baru teringat yg saya pernah memasak spt ini. Masukkan sedikit mentega. Sedap bila ditumis sebab nasi jadi berderai
ReplyDeleteSalam, sememang boleh digunakan mentega untuk menumis. Saya kalau menumis akan guna minyak zaiton, bau juga harum.
DeleteAlahai, tengok pun dah terliur..Huhu.
ReplyDeletePeveret nim nasi lemak ;)
Boleh cuba yang tumis pula, kalau biasa masak cara tanak. Bau wangi dan nasi juga tak melekit tapi berderai.
Delete