Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday 27 February 2013

BUBUR NASI AYAM / HOMEMADE CHICKEN PORRIDGE

Bubur nasi ayam tersedia untuk dimakan / Ready to eat homemade chicken porridge
Bubur nasi ayam tersedia untuk dimakan / Ready to eat homemade chicken porridge
Daging masak kicap berempah / Meat in spicy sweet-creamy soy sauce
Kangkung belacan / Water spinach in shirmp paste sauce
Telur masin dan campuran ikan masin-udang kering / Salted egg and mix of salted fish-dried shrimp
Sambal tumis / Stir-fry sauce
Homemade Chicken Porridge

Ingredients

For porridge

1 cup rice, washed and drained
2 liters of water (quantity depends on the type of rice)
1 stalk lemon grass, crushed
200 grams chicken cut into small pieces - boiled with rice
Salt

Adds-on Ingredients/Dishes

Meat in spicy-sweet-creamy sauce (In this recipe replace egg with meat)
Fried water spinach with shrimp paste (In this recipe replace kailan with water spinach)
Salted eggs
Coriander leaves and spring onions
Fried onions

Ingredients for salted fish and dried shrimp mix

50 grams of dried shrimps, dried and coarsely ground roasted
100 grams of fried salted mackerel fish meat and coarsely ground
½ onion sliced ​​and fried 

Methods

1.    In pot (electric or stove) put all the ingredients for porridge.
2.    Cook until rice is soft and fluffy and not lumpy.
3.    Stir in the interval from 15 to 20 minutes to avoid going burnt. Add water if reduced.
4.    Once cooked, serve it with adds-on ingredients.

For salted fish and dried shrimp mix.

1.    Add all the ingredients and mixed well.

Bubur Nasi Ayam Buatan Sendiri

Bahan-bahan

Bubur Nasi

1 cawan beras dibasuh dan ditoskan
2 liter air (kuantiti bergantung kepada jenis beras)
1 batang serai dititik
200 gram daging ayam dipotong kecil - direbus bersama nasi
Garam

Bahan/Masakan sampingan

Daging masak kicap berempah (Dalam resepi ini gantikan telor dengan daging)
Kangkung goreng belacan (Dalam resepi ini gantikan kailan dengan kangkung)
Telor masin
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Bahan untuk campuran ikan masin dan udang kering

50 gram udang kering digoreng kering dan ditumbuk kasar
100 gram isi ikan tenggiri masin digoreng dan ditumbuk kasar
½ bawang besar dimayang dan digoreng 

Langkah-langkah

1.    Dalam periuk (menggunakan elektrik atau dapur) masukkan semua bahan-bahan untuk bubur nasi.
2.    Masak sehingga beras kembang dan menjadi lembut dan tidak berketul.
3.    Kacau dalam sela 15 – 20 minit untuk mengelak berlaku hangit.  Tambah air jika berkurangan.
4.    Setelah masak dihidang dengan bahan sampingan.

Untuk campuran ikan masin dan udang kering

1.    Campurkan semua bahan dan gaul rata.

4 comments :

  1. Wow menu yg paling D5 suker :).. Yummy yummy

    ReplyDelete
  2. Salam,
    Menu menarik dan mudah. Malam ni boleh buat, tukar selera asik makan nasi berlauk jer.
    Thx.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, betul tu..sekali sekala tukar menu..makan porridge pulak..:)

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...