Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday, 25 January 2012

TELOR GORENG MASAK KICAP BEREMPAH / FRIED EGGS SPICY SOY SAUCE

 
Telor Goreng Masak Kicap Berempah

Bahan-bahan
3 biji telor ayam
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu teh bawang putih kisar
1 sudu teh halia kisar
1 sudu besar cili kisar 
1 sudu besar serbuk kari (daging/ikan)
1 tangkai daun kari 
2 biji kentang dipotong wedges
1 biji bawang besar dipotong bulat
1/2 cawan kicap (lemak manis / lemak)
Garam
Gula 
Minyak zaitun 
Air

Langkah-langkah 
  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun 
  2. Goreng telor mata kerbau.  Ketepikan
  3. Goreng kentang.  Ketepikan
  4. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.  Masukkan rempah kari.
  5. Setelah sebati dan garing, masukkan kicap dan sedikit air.
  6. Setelah mendidih masukan telor, kentang dan bawang yang dipotong bulat.
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul sehingga sebati.
  8. Siap untuk dihidang.

Fried Egg Spicy Soy Sauce
 
Ingredients

3 eggs
1 tablespoons blended  onion
1 teaspoon blended  garlic
1 tea spoons 
blended  ginger
1 tablespoons blended  chili 
1 tablespoons curry powder (meat / fish)
1 spray curry leaves 
2 potatoes cut wedges
1 onion cut round
1 / 2 cups soy sauce (sweet-creamy / creamy)
Salt
Sugar 
Olive oil 
Water

Methods 

    1.     Heat pan and pour olive oil 
    2.     Fry egg sunny-side up. Put aside
    3.     Fry potato. Put aside
    4.     Sauté blended ingredients until smell fragrant. Put curry powder.
    5.     After well mixed and crisp, pour soy sauce and some water.
     6.      After boiling put eggs, potatoes and onion that cut round.
    7.     Add salt and sugar to taste. Mix until well mixed.
    8.     Ready to be served. 

4 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...