Fried Stuffed Fish
Ingredients
2
pieces of fish (Hardtail Scads, Mackerel or other fish with a lot of flesh)
2
table spoon turmeric powder
Salt
Cooking
oil for frying fish
Preparing
Chili Paste/Sauce
1
teaspoon blended garlic
1
teaspoon blended ginger
5
table spoon blended chili (blended of dried chili, onion and shrimp paste)
1
onion cubed
1
tablespoon chili sauce
2
tablespoons tomato sauce
1
tablespoons plum sauce
1
teaspoon dates vinegar
2
table spoon olive oil for sauté
½
teaspoon blended lemon grass
Salt
Sugar
Methods
1. Fish cleaned
and cut slit at back. Rub fish with
turmeric powder and salt. Put marinated fish aside.
2. Heat up the
olive oil to prepare the sauce. Sauté cubed
onion.
3. Put blended
ingredients. Sauté all ingredients until
fragrant.
4. Put all the
sauces and dates vinegar, stirring until well mixed.
5. Stuffed the
cooked sauce into the cut slit back of the fish.
6. Fry the fish filled
with sauce to crisp.
7. Ready to be
served.
Ikan Sumbat Goreng
Bahan-bahan
2
ekor ikan (cencaru, kembung atau sebarang ikan yang banyak isi)
2
sudu besar serbuk kunyit
Garam
Minyak
masak untuk menggoreng
Persediaan
untuk Sambal/Cili goreng
1
sudu teh kisaran bawang putih
1
sudu teh kisaran halia
5
sudu besar kisaran cili kering (cili kering, bawang besar dan belacan dikisar)
1
bawang besar dipotong kiub
1
sudu besar sos cili
2
sudu besar sos tomato
1
sudu besar sos plum
1
sudu teh cuka kurma
2
sudu besar minyak zaiton untuk menumis
Minyak
masak untuk mengoreng ikan
½
sudu teh kisaran serai
Garam
Gula
Langkah-langkah
1. Ikan dicuci
dan dibelah bahagian belakang. Gaul ikan
dengan serbuk kunyit dan garam.
Ketepikan ikan yang digaul.
2. Panaskan kuali
dan minyak zaiton untuk menyediakan sambal.
Tumiskan bawang besar yang dipotong kiub.
3. Masukkan
bahan-bahan kisaran. Tumis sehingga wangi.
4. Masukkan semua
sos dan cuka kurma, kacau sehingga sebati.
5. Masukkan
sambal yang telah masak dan garing ke bahagian belakang ikan yang dibelah.
6. Setelah itu goreng
ikan yang diisi dengan sambal sehingga agak garing.
7. Siap untuk
dihidang.
It's remind me @ my mother home in indonesia,we cook alot of whole fish,looks so mouth watering and perfect sauce for the fish,,Yum !!
ReplyDeleteRidwan
Thanks Ridwan, you should cook it to feel it like in Indonesia, yes it is yummy.
ReplyDelete