Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Tuesday, 5 June 2012

IKAN SUMBAT GORENG / FRIED STUFFED FISH



Fried Stuffed Fish

Ingredients

2 pieces of fish (Hardtail Scads, Mackerel or other fish with a lot of flesh)
2 table spoon turmeric powder
Salt
Cooking oil for frying fish

Preparing Chili Paste/Sauce
1 teaspoon blended garlic
1 teaspoon blended ginger
5 table spoon blended chili (blended of dried chili, onion and shrimp paste)
1 onion cubed
1 tablespoon chili sauce
2 tablespoons tomato sauce
1 tablespoons plum sauce
1 teaspoon dates vinegar
2 table spoon olive oil for sauté
½ teaspoon blended lemon grass
Salt
Sugar

Methods

1.    Fish cleaned and cut slit at back.  Rub fish with turmeric powder and salt. Put marinated fish aside.
2.    Heat up the olive oil to prepare the sauce.  Sauté cubed onion.
3.    Put blended ingredients.  Sauté all ingredients until fragrant.
4.    Put all the sauces and dates vinegar, stirring until well mixed.
5.    Stuffed the cooked sauce into the cut slit back of the fish.
6.    Fry the fish filled with sauce to crisp.
7.    Ready to be served.

Ikan Sumbat Goreng

Bahan-bahan

2 ekor ikan (cencaru, kembung atau sebarang ikan yang banyak isi)
2 sudu besar serbuk kunyit
Garam
Minyak masak untuk menggoreng

Persediaan untuk Sambal/Cili goreng
1 sudu teh kisaran bawang putih
1 sudu teh kisaran halia
5 sudu besar kisaran cili kering (cili kering, bawang besar dan belacan dikisar)
1 bawang besar dipotong kiub
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos plum
1 sudu teh cuka kurma
2 sudu besar minyak zaiton untuk menumis
Minyak masak untuk mengoreng ikan
½  sudu teh kisaran serai
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Ikan dicuci dan dibelah bahagian belakang.  Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam.  Ketepikan ikan yang digaul.
2.    Panaskan kuali dan minyak zaiton untuk menyediakan sambal.  Tumiskan bawang besar yang dipotong kiub.
3.    Masukkan bahan-bahan kisaran.  Tumis sehingga wangi.
4.    Masukkan semua sos dan cuka kurma, kacau sehingga sebati.
5.    Masukkan sambal yang telah masak dan garing ke bahagian belakang ikan yang dibelah.
6.    Setelah itu goreng ikan yang diisi dengan sambal sehingga agak garing.
7.    Siap untuk dihidang.

2 comments :

  1. It's remind me @ my mother home in indonesia,we cook alot of whole fish,looks so mouth watering and perfect sauce for the fish,,Yum !!

    Ridwan

    ReplyDelete
  2. Thanks Ridwan, you should cook it to feel it like in Indonesia, yes it is yummy.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...