Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 29 June 2012

KUAH MADU BEREMPAH / HONEY-SPICY SAUCE



Honey-Spicy Sauce

Ingredients

Blended Ingredients
20 stems dried chili
2 onions
3 garlic
3 cm ginger
1 cm belacan (shrimp paste)
Saute spices (cinnamon, star anise, cloves and cardamom)
1 tablespoon curry powder
1 tea spoon fennel seeds powder
1 tea spoon cumin powder
½ tea spoon coriander powder
5 tablespoons of honey
4 tablespoons evaporated milk
Salt
Water
Olive oil

Methods

1.    Heat pan and add olive oil.
2.    Sauté stir spices and add all blended ingredients.
3.    Put all spices powder and stir until golden.
4.    Once fragrant, add honey and a little water. Let it boil.
5.    Add salt to taste. If you want thicker sauce, add water.
6.    Ready to be eaten with rice.  Mix it fried chicken or fried meat or other dishes.

Kuah Madu Berempah

Bahan-bahan

Bahan dikisar
20 batang cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 cm belacan
Rempah tumisan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
1 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
½ sudu kecil serbuk ketumbar
5 sudu besar madu lebah
4 sudu besar susu isian sejat
Garam
Air
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Panas kuali dan masukkan minyak zaiton.
2.    Tumiskan rempah tumisan dan masukkan bahan-bahan yang dikisar.
3.    Masukkan semua bahan serbuk rempah dan kacau sehingga garing.
4.    Setelah naik bau, masukkan madu dan sedikit air.  Biarkan sehingga mendidih.
5.    Masukkan garam secukup rasa.  Jika mahu sos cair, tambahkan air.
6.    Siap untuk dimakan.  Boleh dimakan kosong atau digaul bersama ayam goreng atau daging goreng atau sebarang lauk.

2 comments :

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...