White
Fried Vermicelli (Singapore Fried Mee Hon)
Ingredients
1 packet noodles soaked approximately
1 hour
100 grams of chicken meat
100 grams of fresh shrimp
100 grams of fresh squid
1 teaspoon black pepper seed, coarsely ground
1 onion, blended
1 garlic, blended
2 cm ginger, blended
3 stalks green chilies, blended
50 grams of blended dried shrimp
1 tomato, cut cubed
4 cm of small carrots cut lengthwise
every 2 cm
Cabbage, cut finely
3 tablespoons oyster sauce
1 tablespoon tomato sauce
1 teaspoon plum sauce
Salt
Sugar
Olive oil
for garnishing
2 pieces of tofu cut cubed and fried
Parsley
Fried onions
Methods
1.
Soak the
noodles to soften it for 1 hour.
2.
Heat olive oil
in frying pan. Sauté blended ingredients.
3.
Once fragrant
add carrot.
4.
Put all the
sauces and mix thoroughly.
5.
Add chicken
meat and stir until cooked. Add prawns and squid.
6.
After all has
been well mix, add the tossed noodles. Sprinkled coarsely ground black pepper. Stir until well blended.
7.
Put the
cabbage and stir until slightly wilted and add cubed tomatoes.
8.
After all well
mix and cooked, serve in the dish and garnish with spring soup, fried tofu and fried
onions.
Mee Hon Goreng Putih (Mee Hon Goreng
Singapore)
Bahan-bahan
1
bungkus mee hon direndam lebih kurang 1 jam
100
gram isi ayam
100
gram udang segar
100
gram sotong segar
1 sudu teh biji lada hitam, ditumbuk kasar
1
ulas bawang besar dikisar
1
ulas bawang putih dikisar
2
cm halia dikisar
3
batang cili hijau dikisar
50
gm udang kering dikisar
1
biji tomato dipotong kiub
4
cm lobak merah dipotong kecil memanjang setiap 2 cm
Kobis
dipotong kecil
3
sudu besar sos tiram
1
sudu besar sos tomato
1
sudu teh sos plum
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Untuk
hiasan
2
keping tauhu dipotong kiub dan digoreng
Daun
sup
Bawang
goreng
Langkah-langkah
1. Rendamkan mee
hon untuk melembutkan selama 1 jam.
2. Panaskan
minyak dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan
kisar.
3. Setelah berbau
wangi masukkan lobak merah.
4. Masukkan semua
sos-sos dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkan isi
ayam dan kacau sehingga masak. Masukkan
udang dan sotong.
6. Setelah semua
telah sebati, masukkan mee hon yang telah ditoskan. Taburkan lada hitam yang ditumbuk kasar. Kacau sehingga sebati.
7. Masukkan kobis
dan kacau sehingga sedikit layu dan masukkan tomato yang dipotong kiub.
8. Setelah semua
sebati, hidangkan dalam pinggan dan hiaskan dengan daun sop, tahu yang telah
digoreng dan bawang goreng.
wahhh pebret d5 nie..mkn lak ngan cili kicap peerrgghhh terbaek lah..
ReplyDelete