Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 7 June 2012

MASAK LEMAK CILI PADI AYAM-LABU / CHICKEN WITH PUMPKIN IN COCONUT MILK




Chicken with Pumpkin in Coconut Milk

Ingredients

500 grams of pumpkins
300 grams of chicken meat, cut small
Coconut milk from one coconut/palm oil milk
1 turmeric leaf – half blended and half put into the sauce
3 stack Basil leaf
1 stalk lemon grass, pounded
1 tablespoon turmeric powder
Salt
Sugar
Tamarind
Water

Blended Ingredients

10 stalks bird’s eye chilies
10 cm galangal
10 cm ginger
5 cm fresh turmeric
3 inches turmeric leaves
1 stalk lemon grass
75 gram anchovies

Methods

1.    Boil the processed pumpkin until tender. Put aside
2.    In a saucepan add about 1 liter of water. Add chicken meat and boil.
3.    Put the ingredients that have blended and turmeric powder. Put tamarind
4.    After that, add coconut milk gradually.
5.    After all mixture well blended, stir and add salt, sugar, cut turmeric leaf and basil leaf. Add boiled pumpkin.
6.    After boiled, turn off the heat and ready to be served.

Masak Lemak Cili Padi Ayam Dengan Labu

Bahan-bahan

500 gm labu yang diambil isi
300 gm ayam dipotong kecil
Santan kelapa dari satu biji kelapa/santan sawit
1 helai daun kunyit –  separuh dikisar dan separuh dimasuk ke dalam kuah
3 tangkai daun selasih
1 batang serai dititik
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam
Gula
Asam keping
Air

Bahan dikisar

10 tangkai cili padi
10 cm lengkuas
10 cm halia
5 cm kunyit hidup
3 inci daun kunyit
1 batang serai
75 gm ikan bilis

Langkah-langkah

1.    Rebus labu yang telah diproses sehingga lembut.  Ketepikan.
2.    Dalam periuk masukkan air lebih kurang 1 liter.  Masukkan ayam dan rebus.
3.    Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan serbuk kunyit.   Masukkan asam keping
4.    Selepas itu masukkan santan sedikit demi sedikit.
5.    Setelah semuanya sebati, kacau dan masukkan garam, gula, daun kunyit yang diricik dan daun selasih. Masukkan labu yang telah direbus.
6.    Setelah mendidih matikan api dan siap untuk dihidang.

2 comments :

  1. wahhh masak lemak mmg pebret d5 ape pun saje leh dimasak lomak behsa lah darah2 n9 nie kan hehehhe best2 kalau mkn kuah banjir letak kicap perrgghhh mmg terbaek ;D....

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Delima Zamrud atas komen, sememangnya masak lemak cili padi tu sedap, mesti pandai pelbagaikan bahan tambahan tanpa mengubah bahan asas.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...