Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday, 2 April 2012

IKAN KUKUS / STEAM FISH


Ikan Bawal Emas / Golden Pomfret Fish

Ikan Bawal Emas / Golden Pomfret Fish

Ikan Siakap / Ruby Snapper 
Steamed Fish

Ingredients

1 medium-sized fish (I use ruby snapper and golden pomfret fish)
Wheat flour for the fish to remove the fishy ceil
3 inch ginger - cut lengthwise
Celery leaves - cut 1 inch long
Coriander leaves - cut 1 inch long
Spring onion - cut 1 inch long
5 small sticks cut chilies
1 teaspoon blended garlic 
1 teaspoon blended ginger 
1 torch ginger flower
1 clove onion
4 cloves garlic
3 asam boi
½ teaspoon coarse ground black pepper
1 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon soy sauce
½ teaspoon fish sauce
½ lemon, squeeze for juice
1 stalk lemon grass, bruised
½ carrot sticks - cut lengthwise
Salt
Sugar
2 kaffir lime leaves
1 tablespoon chili powder
Olive oil

Methods

1.    Cleaned and sliced ​​fish. Marinate fish with wheat flour to remove the fishy smell. Cut slit the fish body. Rinse the smear of flour.
2.    Sprinkle ginger, onion, celery, spring onion, coriander, garlic and a ginger inside the fish.
3.    Place fish into steamer container.
4.    Sprinkle all the leaves (celery, spring onion, and coriander), ginger flower, ginger, onion and lemon on a fish.
5.    Sprinkle salt, pepper, cut chili, all the sauces and chili powder.
6.    Squeeze lemon and add carrot, asam boi and a little water.
7.    Sprinkle a little olive oil. Place container into the steamer. Steam it for 7 to 10 minutes.
8.    Take it out, ready to be served with rice.



Ikan Kukus

Bahan-bahan

1 ekor ikan saiz sederhana (saya guna ikan siakap dan bawal emas)
Tepong gandum untuk melumur ikan bagi membuang hanyir
3 inci halia muda - dipotong memanjang
Daun sop – dipotong 1 inci panjang
Daun ketumbar – dipotong 1 inci panjang
Daun bawang – dipotong 1 inci panjang
5 batang cili padi dipotong kecil
1 sudu teh kisaran bawang putih
1 sudu teh kisaran halia
1 kuntum bunga kantan
1 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
3 biji asam boi
½ sudu serbuk kasar lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
½ sudu teh sos ikan
½ biji lemon
1 batang serai dititik
½ batang lobak merah – dipotong memanjang
Garam
Gula
2 helai daun limau purut
1 sudu besar serbuk cili
Minyak zaiton


Langkah-langkah


1.    Ikan disiang dan dibelah dua.  Lumurkan tepong gandum untuk menghilangkan bau hanyir. Kelar badan ikan.  Bilas lumuran tepung.

2.    Taburkan halia muda, bawang besar, daun sop, daun bawang, daun ketumbar, kisaran bawang putih dan kisaran halia ke bahagian dalam ikan.

3.    Masukkan dalam bekas untuk mengukus.

4.    Taburkan daun-daun (sop, bawang, ketumbar), bunga kantan, halia muda, bawang besar dan serai ke atas badan ikan.

5.    Taburkan garam, lada hitam, cili padi dan serbuk cili.

6.    Perahkan lemon dan masukkan lobak merah, asam boi dan sedikit air.

7.    Siramkan sedikit minyak zaiton.  Masukkan ke dalam kukus.  Kukus selama 7 hingga 10 minit.

8.    Keluarkan, siap untuk dihidang bersama nasi.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...