Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Friday, 20 April 2012

NASI BARYANI RINGKAS /SIMPLE BARYANI RICE


Simple Baryani rice

Ingredients

4 cups basmati rice
5 tablespoons paste (a blended mixture of baryani spices, chilli paste, onion, garlic and ginger)
1 onion, cut round
Sauté 4 bunch of spices (cinnamon, star anise, cloves, cardamom)
½ tomatoes (optional)
1 stick of red chilies (optional)
½ can of evaporated milk
1 tablespoon egg-yellow coloring
Salt
Sugar
Mint leaves (optional)
Pandan leaves
Ghee
Water, same quantity with rice

Methods

1.    Soak the rice for about 10 minutes.
2.    Heat a pan with ghee. Sauté baryani spices and four bunch of spices. Put the pandan leaves, mint leaves and onion.
3.    Squeeze tomato and broken chili and put into the pot. Put paste which has been prepared. Stir until fragrant.
4.    After evenly mix, pour water.
5.    After boiling, sprinkle salt and sugar to taste. Add the evaporated milk and stir well.
6.    Add rice and stir thoroughly.
7.    Cover the pot and wait until cook. Stir gently so that rice is not broken.
8.    Separate small portion and mix with egg-yellow food coloring.
9.    Can be eaten with meat baryani or chicken rose dishes.

Nasi Baryani Ringkas

Bahan-bahan

4 cawan beras Basmathi
5 sudu paste baryani (campuran rempah baryani dan cili kering kisar, bawang besar, bawang putih dan halia yang diadun dahulu atas dapur)
1 ulas bawang besar dipotong bulat
Rempah tumis 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga)
Minyak sapi
½ biji tomato (optional)
1 batang cili merah (optional)
½ tin susu cair
1 sudu besar pewarna kuning
Garam
Gula
Daun pudina (optional)
Daun pandan
Air sama kuantiti dengan beras

Langkah-langkah 
1.    Rendam beras selama lebih kurang 10 minit.
2.    Panaskan periuk beserta minyak sapi.  Tumiskan rempah 4 serangkai.  Masukkan daun pandan, daun pudina dan bawang besar.
3.    Ramas tomato serta patahkan cili merah dan masukkan kedalam periuk.  Masukkan paste baryani yang telah disediakan.  Kacau sehingga naik bau.
4.    Setelah campuran sekata masukkan air mengikut sukatan beras.
5.    Setelah mendidih masukan garam dan gula secukup rasa.  Masukkan susu cair dan kacau.
6.    Masukkan beras yang telah ditoskan dan kacau seketika,
7.    Tutup periuk dan tunggu sehingga kering dan masak.  Kacau perlahan-lahan agar beras tidak patah.
8.    Asingkan sedikit dan digaul dengan pewarna kuning telur dan taburkan bersama nasi yang telah masak.
9.    Boleh dimakan bersama daging biryani atau ayam masak merah/ros.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...