Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday 26 April 2012

LAKSA PENANG / PENANG LAKSA



Penang Laksa

Ingredients

5 fresh mackerel (medium size)
1 torch ginger flower
20 kesom leaves (Vietnamese Coriander leaves)
7 tablespoons chilli paste (Dried chili, onion and shrimp paste - blended)
Salt
Tamarind peel
1 kg of fresh laksa (Soak and boil if using dried laksa)

Salads and garnishing

Chinese lettuce
Pineapple
Selom leaves
Onion
Cucumber
Calamansi
Hard-boiled egg
Red chilies / Bird's eye chilies
Fresh ginger flower

Methods

1.    Washed and boiled fish. After cooked, mesh fish fillet, put the broth aside.
2.    Blend the bones and sieved to obtain the fish extract.
3.    Heat the broth and add the ginger flower, chili paste, kesom leaves, tamarind peels, and meshed fish fillet and filtered fish bones.
4.    Let it boil. After boiled, add salt to taste.
5.    Washed laksa and rinsed with hot water. Put into a bowl and fill with laksa sauce.
6.   Sprinkle the salad-greens and boiled egg.


Laksa Penang

Bahan-bahan

5 ekor ikan kembong (sederhana besar)
1 kuntum bunga kantan
20 helai daun kesom
7 sudu cili kisar (cili kering, bawang besar dan belacan dikisar)
Garam
Asam keping
1 kg laksa basah (kat utara dipanggil laksa beras - jika guna laksa kering rendam dahulu kemudian rebus)

Ulam-ulam dan taburan

Daun salad china
Nenas
Daun selom
Bawang besar
Timun
Limau kasturi
Telur rebus
Cili merah / Cili padi 
Bunga kantan segar

Langkah-langkah

1.    Ikan dibasuh bersih dan direbus.  Selepas masak, Isi dihancurkan, air rebusan diketepikan.
2.    Tulang-tulang dikisar dan ditapis untuk mendapatkan pati ikan.
3.    Air rebusan terus dipanaskan dan masukkan bunga kantan, cili kisar, daun kesom, asam keeping dan isi ikan dan kisaran tulang ikan yang ditapis.
4.    Biarkan sehingga mendidih.  Setelah mendidih masukkan garam secukup rasa.
5.    Laksa dibasuh dan dibilas dengan air panas.  Masukkan dalam mangkuk dan isikan dengan kuah laksa.
6.    Taburkan ulam-ulam dan telor rebus.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...