Penang Laksa
Ingredients
5 fresh mackerel (medium size)
1 torch ginger flower
20 kesom leaves (Vietnamese Coriander leaves)
7 tablespoons chilli paste (Dried chili, onion and shrimp paste - blended)
Salt
Tamarind peel
1 kg of fresh laksa (Soak and boil if using dried laksa)
Salads and garnishing
Chinese lettuce
Pineapple
Selom leaves
Onion
Onion
Cucumber
Calamansi
Hard-boiled egg
Red chilies / Bird's eye chilies
Fresh ginger flower
Fresh ginger flower
Methods
1. Washed and boiled fish. After cooked, mesh fish
fillet, put the broth aside.
2.
Blend the bones and sieved to obtain the fish extract.
3.
Heat the broth and add the ginger flower, chili paste, kesom leaves, tamarind peels, and meshed fish fillet and filtered fish bones.
4. Let it boil. After boiled, add salt to taste.
5.
Washed laksa and rinsed with hot water. Put into a bowl and fill with laksa sauce.
6. Sprinkle the salad-greens and boiled egg.
Laksa Penang
Bahan-bahan
5
ekor ikan kembong (sederhana besar)
1
kuntum bunga kantan
20
helai daun kesom
7
sudu cili kisar (cili kering, bawang besar dan belacan dikisar)
Garam
Asam
keping
1
kg laksa basah (kat utara dipanggil laksa beras - jika guna laksa kering rendam dahulu kemudian rebus)
Ulam-ulam dan taburan
Daun
salad china
Nenas
Daun
selom
Bawang besar
Bawang besar
Timun
Limau
kasturi
Telur
rebus
Cili merah / Cili padi
Bunga kantan segar
Bunga kantan segar
Langkah-langkah
1. Ikan dibasuh
bersih dan direbus. Selepas masak, Isi
dihancurkan, air rebusan diketepikan.
2. Tulang-tulang
dikisar dan ditapis untuk mendapatkan pati ikan.
3. Air rebusan
terus dipanaskan dan masukkan bunga kantan, cili kisar, daun kesom, asam keeping
dan isi ikan dan kisaran tulang ikan yang ditapis.
4. Biarkan sehingga
mendidih. Setelah mendidih masukkan
garam secukup rasa.
5. Laksa dibasuh
dan dibilas dengan air panas. Masukkan
dalam mangkuk dan isikan dengan kuah laksa.
6. Taburkan
ulam-ulam dan telor rebus.
No comments :
Post a Comment