Ingredients
A small cut pieces of mango
5 red chili large cut
3 bird’s eye chili
2 cm shrimp paste
50 grams anchovies
1 stalk lemon grass cut finely
1 kaffir lime leaf removed middle vein
2 cloves garlic
1 shallot
Olive oil
Methods
1.
Heat olive
oil in a wok. Put all ingredients except the mango.
2.
Fry the ingredients until slightly wilted.
3.
Remove the ingredients
and put in the mortar.
4.
Punch up a
bit fine and add cubed mango.
5.
Swipe all mixtures until fairly fine.
6.
Ready to be eat
with rice and local salad.
Sambal Gesek Mangga
Bahan-bahan
1
biji buah mangga dipotong kecil
5
cili hidup dipotong besar
3
cili padi
2
cm belacan
50
gm ikan bilis
1
batang serai dipotong rampai
1
helai daun limau purut dibuang urat tengah
2
ulas bawang putih
1
ulas bawang merah
Minyak zaiton
Langkah-langkah
1. Panaskan
minyak zaiton dalam kuali. Masukkan semua
bahan kecuali buah mangga.
2. Gorengkan
bahan-bahan sehingga sedikit layu.
3. Keluarkan
bahan-bahan dan masukkan ke dalam lesung.
4. Tumbuk
sehingga sedikit lumat dan masukkan isi buah mangga yang dipotong kiub.
5. Gesekkan
campuran sehingga agak lumat.
6. Siap untuk
dimakan dengan nasi dan dicicah ulam kampung.
No comments :
Post a Comment