Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday 18 April 2012

MEEHON (BIHUN) GORENG RINGKAS / SIMPLE FRIED RICE NOODLE (MEEHON)



Simple Fried Rice Noodles

Ingredients

325 gm of rice noodle (1 pack)
200 gm prawns (head and tail removed - skin boiled for stock)
3 pieces of squid (medium size - cut ½ inches)
1 tablespoon blended garlic
1 tablespoon blended ginger
3 tbsp dried blended chili (blend together with the onion and shrimp paste)
1 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon tomato sauce
1 tablespoon soy sauce (creamy-sweet or thick)
2 tablespoons tamarind juice
Chinese cabbage leaves - cut 2 inches
Eggs to make scrambled eggs and cut for garnish
Red chili for garnish
Celery leaves for garnishing
Salt
Sugar
Olive oil

Methods 

1.    Soak the vermicelli for about 1 hour.
2.    Boil thick skin and head of shrimp for the broth.
3.    Heat the oil in a wok. Sauté blended ingredients, fry until fragrant.
4.    Put all the sauces and stir. Add the broth shrimp. Add sugar and salt to taste.
5.    Add prawns and squid and stir-fry until cooked (Don’t cook to long, shrimp and squid will shrink).
6.    After boiled, add tossed rice noodle and stirred until all smooth and soft.
7.    Sprinkle with cut scrambled eggs, red chilies and celery leaves as decoration.

Bihun Goreng Ringkas

Bahan-bahan

325 gm bihun (1 pek)
200 gm udang (dibuang kepala dan ekor – kulit direbus untuk stok)
3 ekor sotong (saiz sederhana – dipotong ½ inci)
1 sudu besar kisaran bawang putih
1 sudu besar kisaran halia
3 sudu besar kisaran cili kering (kisaran bersama bawang besar dan belacan)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap (lemak manis atau pekat)
2 sudu air asam jawa
Daun sawi – dipotong  2 inci
Telor untuk buat telor dadar dan dipotong untuk hiasan
Cili merah untuk hiasan
Daun sop untuk hiasan
Garam
Gula
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Rendam bihun selama lebih kurang 1 jam.
2.    Rebus kulit dan kepala udang untuk air rebusan
3.    Panaskan minyak dalam kuali.  Tumiskan bahan kisaran sehingga naik bau.
4.    Masukkan sos-sos dan kacau.  Masukkan air rebusan udang.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5.    Masukkan udang dan sotong dan kacau sehingga masak (Jangan terlau lama nanti udang dan sotong mengecut)
6.    Setelah campuran mendidih masukkan bihun yang ditoskan dan dikacau sehingga semuanya sebati dan menjadi lembut.
7.    Hidangkan dengan hiasan telor dadar dipotong, cili merah dan daun sop.

4 comments :

  1. Lama betul tak memasak mee hoon goreng. Petang petang ni jadi lapar lah pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Azie, our chidren tak suka meehoon...so, rasanya dlm setahun boleh kira berapa kali je buat..:)

      Delete
    2. Sama lah. Lagpun mee hoon banyak dijual. Lately, i byk membuat mee goreng. Tp dah tengok sini, teringin pulak nak membuatnya. Dugaan bila nak diet pun ya juga

      Delete
    3. Kalau mee goreng my children suka lah..:)

      Delete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...