Simple Fried Rice Noodles
Ingredients
325 gm of rice noodle (1 pack)
200 gm prawns (head and tail removed - skin boiled for stock)
3 pieces of squid (medium size - cut ½ inches)
1 tablespoon blended garlic
1 tablespoon blended ginger
3 tbsp dried blended chili (blend together with the onion and shrimp paste)
1 tablespoon oyster sauce
1 tablespoon tomato sauce
1 tablespoon soy sauce (creamy-sweet or thick)
2 tablespoons tamarind juice
Chinese cabbage leaves - cut 2 inches
Eggs to make scrambled eggs and cut for garnish
Red chili for garnish
Celery leaves for garnishing
Salt
Sugar
Olive oil
Methods
1.
Soak the vermicelli for about 1 hour.
2. Boil thick
skin and head of shrimp for the broth.
3. Heat the oil
in a wok. Sauté blended ingredients, fry until fragrant.
4. Put all the sauces and stir. Add the broth shrimp. Add sugar and
salt to taste.
5.
Add prawns and squid and stir-fry until cooked (Don’t cook to long, shrimp and squid will shrink).
6.
After boiled, add tossed rice noodle and stirred until all smooth and soft.
7.
Sprinkle with cut scrambled eggs, red chilies and celery leaves as
decoration.
Bihun Goreng Ringkas
Bahan-bahan
325
gm bihun (1 pek)
200
gm udang (dibuang kepala dan ekor – kulit direbus untuk stok)
3
ekor sotong (saiz sederhana – dipotong ½ inci)
1
sudu besar kisaran bawang putih
1
sudu besar kisaran halia
3
sudu besar kisaran cili kering (kisaran bersama bawang besar dan belacan)
1
sudu besar sos tiram
1
sudu besar sos tomato
1
sudu besar kicap (lemak manis atau pekat)
2
sudu air asam jawa
Daun
sawi – dipotong 2 inci
Telor
untuk buat telor dadar dan dipotong untuk hiasan
Cili
merah untuk hiasan
Daun
sop untuk hiasan
Garam
Gula
Minyak
zaiton
Langkah-langkah
1. Rendam bihun
selama lebih kurang 1 jam.
2. Rebus kulit
dan kepala udang untuk air rebusan
3. Panaskan
minyak dalam kuali. Tumiskan bahan
kisaran sehingga naik bau.
4. Masukkan
sos-sos dan kacau. Masukkan air rebusan
udang. Masukkan garam dan gula secukup
rasa.
5. Masukkan udang
dan sotong dan kacau sehingga masak (Jangan terlau lama nanti udang dan sotong
mengecut)
6. Setelah
campuran mendidih masukkan bihun yang ditoskan dan dikacau sehingga semuanya
sebati dan menjadi lembut.
7. Hidangkan
dengan hiasan telor dadar dipotong, cili merah dan daun sop.
Lama betul tak memasak mee hoon goreng. Petang petang ni jadi lapar lah pulak.
ReplyDeletesalam Azie, our chidren tak suka meehoon...so, rasanya dlm setahun boleh kira berapa kali je buat..:)
DeleteSama lah. Lagpun mee hoon banyak dijual. Lately, i byk membuat mee goreng. Tp dah tengok sini, teringin pulak nak membuatnya. Dugaan bila nak diet pun ya juga
DeleteKalau mee goreng my children suka lah..:)
Delete