Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 21 April 2012

CHOC CRYSTAL COOKIES


Choc Crystal Cookies


Ingredients

250 gms butter
2 cup flour
½ cup corn flour
1 tbs vegetable shortening
1 cup castor sugar
½ cup cocoa
1 tsp choc emulco
1 egg
1 tsp essence vanilla
½ cup almond nibs
Red crystal sugar for decoration
1 egg yoke for glazing
Chocolate chips for decoration

Methods

1.    Mix butter, vegetable shortening, chocolate emulco and castor sugar until smooth. Stir in vanilla essence.
2.    Add egg, stir in flour, corn flour, almonds nibs and cocoa.
3.    Roll on flat surface and using cookie cutter press the rolled cookies mixture.
4.    Glaze with egg yoke and sprinkle with red crystal sugar and press chocolate chips onto cookies.
5.    Bake in preheated oven at 175 degree Celsius for 10 to 15 minutes.

Choc Crystal Cookies

Bahan-bahan

250 gram mentega
2 cawan tepung
½ cawan tepung jagung
1 sudu makan lelemak sayur-sayuran
1 cawan gula kastor
½ cawan koko
1 sudu teh coklat emulco
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
½ cawan badam nib
Kristal gula merah untuk hiasan
1 biji telur kok untuk pengupaman
Coklat cip untuk hiasan

Langkah-langkah

1.    Campukan mentega, lelemak sayuran, emulco coklat dan gula kastor hingga licin. Masukkan esen vanila.
2.    Masukkan telur, kacau dalam tepung, tepung jagung, serpihan badam dan koko.
3.    Gelekan pada permukaan yang rata dan dengan menggunakan pemotong cookie tekan ke atas adunan.
4.    Sudahkan dengan sapuan telur dan tabur gula kristal merah dan chip coklat ke atas cookies.
5.    Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 175 darjah Celsius selama 10 hingga 15minit.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...