Choc Crystal Cookies
Ingredients
250
gms butter
2
cup flour
½
cup corn flour
1
tbs vegetable shortening
1
cup castor sugar
½
cup cocoa
1
tsp choc emulco
1
egg
1
tsp essence vanilla
½
cup almond nibs
Red
crystal sugar for decoration
1
egg yoke for glazing
Chocolate
chips for decoration
Methods
1. Mix butter,
vegetable shortening, chocolate emulco and castor sugar until smooth. Stir in
vanilla essence.
2. Add egg, stir
in flour, corn flour, almonds nibs and cocoa.
3. Roll on flat
surface and using cookie cutter press the rolled cookies mixture.
4. Glaze with egg
yoke and sprinkle with red crystal sugar and press chocolate chips onto
cookies.
5. Bake in
preheated oven at 175 degree Celsius for 10 to 15 minutes.
Choc Crystal Cookies
Bahan-bahan
250 gram mentega
2 cawan tepung
½ cawan tepung jagung
1 sudu makan lelemak sayur-sayuran
1 cawan gula kastor
½ cawan koko
1 sudu teh coklat emulco
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
½ cawan badam nib
Kristal gula merah untuk hiasan
1 biji telur kok untuk pengupaman
Coklat cip untuk hiasan
Langkah-langkah
1.
Campukan mentega,
lelemak sayuran, emulco coklat dan gula kastor hingga
licin. Masukkan esen vanila.
2.
Masukkan telur, kacau dalam tepung, tepung
jagung, serpihan badam dan koko.
3.
Gelekan pada permukaan
yang rata dan dengan menggunakan pemotong cookie tekan ke
atas adunan.
4.
Sudahkan dengan sapuan telur dan
tabur gula kristal merah dan chip coklat ke atas cookies.
5. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 175 darjah Celsius
selama 10 hingga 15minit.
No comments :
Post a Comment