Spiced Bone
soup
Ingredients
½ kg beef collarbone
1 large onion cut small
3 cloves garlic cut small
2 cm ginger pounded
1 stalk lemon grass, pounded
1 packet soup spices
1/2 packet korma spices
1/2 packet korma spices
1 soup bunjut (soup spices in a small
tied bag)
Four sauté spices
3 potatoes quartered
Salt
1 teaspoon vinegar dates
3 tbsp olive oil
4 tbsp coconut milk
4 tbsp coconut milk
Methods
1.
Put the
cleaned bones and potatoes into the pressure cooker. Pour enough water.
2.
Add onion,
garlic, ginger, lemongrass and soup bunjut into a pressure cooker and heat
until meat is tender.
3.
Heat olive oil
in pan and sauté four sauté spices, soup spices and korma spices until fragrant.
4.
Put the
ingredients in a pressure cooker, stir well and season with salt and vinegar. Add coconut milk, heat it until boiling and ready to serve.
Sup Tulang Berempah
Bahan-bahan
½
kg tulang selangka lembu
1
ulas bawang besar diracik kecil
3
ulas bawang putih diracik kecil
2
cm halia dititik
1
batang serai dititik
1
bungkus rempah sup
1/2 peket rempah korma
1 sup bunjut
1 sup bunjut
Rempah
tumis empat serangkai
3
biji kentang dibelah empat
Garam
1
sudu kecil cuka kurma
3
sudu besar minyak zaiton
4 sudu besar santan kelapa
4 sudu besar santan kelapa
Langkah-langkah
1. Masukkan
tulang yang telah dicuci dan kentang ke dalam periuk tekanan. Masukkan air secukupnya.
2. Masukkan
bawang besar, bawang putih, halia, serai dan sup bunjut ke dalam periuk tekanan
dan panaskan sehingga daging lembut.
3. Panas minyak
zaiton dalam kuali dan tumiskan rempah tumis empat serangkai, rempah korma dan rempah sup. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan bahan
tumisan dalam periuk tekanan dan kacau sehingga sebati dan masukkan garam dan
cuka. Masukkan santan, panaskan sehingga mendidih dan
siap untuk dihidangkan.
Wah sedap ni. Apalagi kalau guna tulang yang fresh
ReplyDeleteTerima kasih Azie atas komen, sememangnya kalau guna tulang fresh memang sedap dan lebih lemak manis.
ReplyDelete