Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday 28 April 2012

SUP TULANG BEREMPAH / SPICED BONE SOUP



Spiced Bone soup

Ingredients

½ kg beef collarbone
1 large onion cut small
3 cloves garlic cut small
2 cm ginger pounded
1 stalk lemon grass, pounded
1 packet soup spices
1/2 packet korma spices 
1 soup bunjut (soup spices in a small tied bag)
Four sauté spices
3 potatoes quartered
Salt
1 teaspoon vinegar dates
3 tbsp olive oil
4 tbsp coconut milk 

Methods

1.    Put the cleaned bones and potatoes into the pressure cooker. Pour enough water.
2.    Add onion, garlic, ginger, lemongrass and soup bunjut into a pressure cooker and heat until meat is tender.
3.    Heat olive oil in pan and sauté four sauté spices, soup spices and korma spices until fragrant.
4.    Put the ingredients in a pressure cooker, stir well and season with salt and vinegar. Add coconut milk, heat it until boiling and ready to serve.

Sup Tulang Berempah

Bahan-bahan

½ kg tulang selangka lembu
1 ulas bawang besar diracik kecil
3 ulas bawang putih diracik kecil
2 cm halia dititik
1 batang serai dititik
1 bungkus rempah sup
1/2 peket rempah korma 
1 sup bunjut
Rempah tumis empat serangkai
3 biji kentang dibelah empat
Garam
1 sudu kecil cuka kurma
3 sudu besar minyak zaiton
4 sudu besar santan kelapa

Langkah-langkah

1.    Masukkan tulang yang telah dicuci dan kentang ke dalam periuk tekanan.  Masukkan air secukupnya.
2.    Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, serai dan sup bunjut ke dalam periuk tekanan dan panaskan sehingga daging lembut.
3.    Panas minyak zaiton dalam kuali dan tumiskan rempah tumis empat serangkai, rempah korma dan rempah sup.  Tumis sehingga naik bau.
4.    Masukkan bahan tumisan dalam periuk tekanan dan kacau sehingga sebati dan masukkan garam dan cuka.  Masukkan santan, panaskan sehingga mendidih dan siap untuk dihidangkan.

2 comments :

  1. Wah sedap ni. Apalagi kalau guna tulang yang fresh

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Azie atas komen, sememangnya kalau guna tulang fresh memang sedap dan lebih lemak manis.

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...