Santan
Sawit - Kelebihan dan cara menggunakannya.
Umum mengetahui bahawa buah kelapa sawit yang diperah dapat menghasilkan minyak masak, namun Ketua Penyelidik Bahagian Pemakanan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Dr. Zaida Zainal berjaya tampil dengan formula yang membolehkan santan dihasilkan melalui bahan mentah yang sama.
PFC
telah memperoleh sijil Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP) dan
Amalan Pengilangan Baik (GMP) serta pengiktirafan halal daripada pihak Jabatan
Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Hanya minyak sawit daripada gred yang terpilih
melalui proses penapisan, pengemulsi dan penstabilan bagi menghasilkan santan
sawit berkualiti.
Kebaikan
menggunakan Santan Sawit
·
Bukan
sahaja menyihatkan malah sangat
menjimatkan kos berbanding santan kelapa kerana penggunaannya adalah separuh
daripada biasa.
·
Makanan
yang dimasak menggunakan santan sawit juga tidak mudah rosak atau basi jika ia
tidak dimasukkan ke dalam peti sejuk atau dipanaskan pada keesokan harinya.
·
Peniaga
pula tidak perlu membeli santan setiap hari bagi mengurangkan kos kerana jangka
hayat santan sawit ini boleh tahan sehingga tiga bulan tanpa pengawet apabila
disimpan pada suhu di bawah 5 darjah Celsius,” ujarnya.
·
Santan
ini bukan sahaja rendah lemak malah, tiada kolesterol dan masakan juga enak.
·
Mempunyai
kandungan nutrien yang tinggi, kaya dengan vitamin A dan E semula jadi baik
untuk penglihatan, melambatkan proses penuaan, mengurangkan risiko sakit jantung
serta baik untuk kulit.
·
Biasanya
ada sesetengah orang sejurus lepas makan cendol akan rasa mual atau mengantuk
selepas menikmati nasi lemak tetapi apabila santan sawit digunakan dalam
kedua-dua hidangan ini, rasa mual dan mengantuk itu tiada.
·
Malah
ujian rasa yang dilakukan kepada orang ramai mendapati mereka tidak dapat
mengesan perbezaan rasa antara santan sawit dan santan kelapa
Buat
masa ini produk ini boleh didapati di Pasar raya Besar Giant dan Mydin. Ia
dijual pada harga RM7.50 bagi pek 1 liter dan RM4.50 untuk pek 400 mililiter.
Cara
menggunakan Santan Sawit
Cara
memasaknya juga mudah namun berbeza sedikit. Jika masa lemak dan kari, semua
ramuan perlu dimasak dengan air terlebih dahulu dan kemudian dimasukkan santan
hingga mendidih. Tidak perlu mengacau dan tunggu kerana ia tidak akan pecah
minyak seperti masak menggunakan santan kelapa.
Maklumat
lanjut http://www.khalissantan.com
saya pun guna santan ni :)
ReplyDeleteSalam Chik Mimi..baguskan santan tu..jom kita amalkan gaya hidup sihat!..:)
Deleteakak belum guna lg santan ni..
ReplyDeletesalam norlieharumaini, cuba la guna..rasa sama macam santan biasa..kat mydin supermarket ada dijual..
DeleteHari ni first time guna santan ni masak kuzi ayam. Utk seekor ayam tak sampai 1 cwn santan digunakan. Mmg berbaloi..
ReplyDeleteSalam Julie Roslan, memang bebaloi untuk kesihatan dan juga budget kita. Keep it up.
Delete