Chicken
Curry
Ingredients
1 chicken cut small
1 ½ small packet of curry powder
150 grams of palm-oil milk mixed with a little water
1 teaspoon blended garlic
1 teaspoon blended ginger
2 tbsp blended chili
1 onion cut
1 sprig curry leaves
1 tablespoon tamarind mix with water
Salt
Sugar
Olive oil
3 potatoes cut
Methods
1. Heat olive oil in a wok. Sauté blended ingredients and curry leaves until fragrant.
2. Mix curry powder with tamarind water. Put the mixture into the pan and stir until well mixed and became oily.
3. Put
cut chicken and potatoes to the pan and mix until smooth and cook until tender.
4.
Pour in the palm-oil milk mix with water, salt, sugar and tamarind water, stir and let it boil. Concentration depends on the requirement.
Kari Ayam
Bahan-bahan
1
ekor ayam dipotong kecil
1
paket kecil rempah kari
150
gm santan sawit dicampur sedikit air
1
sudu teh kisaran bawang putih
1
sudu teh kisaran halia
2
sudu besar kisaran cili kering
1
biji bawang besar dipotong
1
tangkai daun kari
1
sudu besar air asam jawa
Garam
Gula
Minyak
zaiton
3
biji kentang di belah
Langkah-langkah
1. Panaskan
minyak zaiton dalam kuali. Tumiskan
bahan kisaran dan daun kari sehingga naik bau.
2. Bancuhkan
rempah kari bersama sedikit air asam jawa.
Masukkan rempah kedalam kuali dan kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam
yang telah dipotong kecil dan kentang ke dalam kuali dan gaul sehingga sebati
dan dimasak sehingga lembut.
4. Masukkan
campuran santan sawit dengan air, garam, gula dan air asam jawa kacau sehingga
sebati dan biarkan mendidih. Kepekatan bergantung
kepada yang diperlukan.
5. Boleh dimakan
bersama nasi tandoori dan roti jala.
No comments :
Post a Comment