Ingredients
½ kg prawn100 gm petai
2 cloves garlic - blended
2 onion – (1 blended, 1 chopped)
10 cm ginger blended
10 dried chilies - blended
Salt
Sugar
Tamarind
Olive oil
water
Methods
- Sauté blended ingredients. Sauté until fragrant.
- Add salt, sugar and tamarind. If too thick add water.
- Put prawn into sauce. Stir it
- Put petai and chopped onion. Stir for a while.
- Ready to serve when the sauce boiled.
Sambal Tumis Udang-Petai
Bahan-bahan
½ kg udang100 gm petai
2 ulas bawang putih - dikisar
2 ulas bawang besar – ( 1 biji dikisar, 1 biji dipotong)
10 cm halia - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
Garam
Gula
Asam keping
Minyak zaiton
Air
Langkah-langkah
- Tumis bahan yang dikisar. Tumis sehingga naik bau wangi.
- Masukkan garam, gula dan asam keping. Jika terlalu pekat tambahkan sedikit air.
- Masukkan udang ke dalam kuah sambal tumis. Kacau seketika.
- Masukkan petai dan bawang yang dipotong dan kacau.
- Siap untuk dihidang.
bestnya klu dapat sepinggan sambal petai ni..
ReplyDeleterahel, tq for visiting :)
ReplyDelete