Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 24 December 2011

NASI LEMAK KUKUS DAN SAMBAL TUMIS / STEAMED RICE IN COCONUT MILK



(Cadangan hidangan : telor goreng, ayam goreng, sambal goreng, timun, ikan bilis dan kacang tanah)


Steamed Rice in Coconut Milk

Ingredients

1 kg basmati rice
100 grams coconut milk from one coconut (mixed with water to measure the same quantity of rice)
1 onion – cut finely
3 shallots – cut finely
2 cloves garlic – cut finely
20 mm ginger – cut finely
1 stalk lemongrass – crushed lightly
2 pandan leaves
1 cinnamon sticks (20 mm)
3 cardamom seeds
3 cloves
Salt
Sugar
Banana leaf

Methods

1.    Wash and soak basmati rice for 15 minutes.
2.    Prepare a steaming pot.
3.    Measure the quantity of water mixed with coconut milk. Pour into the containers and ready for steaming.
4.    Put all ingredients in to steaming containers. Insert the container into the steaming pot. Cover the container with banana leaf to get banana leaf aroma to steamed rice.
5.    Steam for about 15-20 minutes.  Served it with stir-fry sauce, anchovies and vegetables.

Stir-fry sauce

Ingredients

15 stems dried chili - blend
2 onions - blend
2 cloves garlic - blend
20 mm ginger - blend
1 tomato - blend
Tamarind
Salt
Sugar
Oil

Methods

1.    Sauté blended ingredients until fragrant and crisp.
2.    Add the tamarind juice, salt and sugar. Stir well until all ingredients blended.
3.    When the sauce boil and become thick, put it on steamed rice.

Nasi Lemak Kukus

Bahan-bahan

1 kg beras basmathi
Santan dari satu biji kelapa (dicampur air untuk sukatan sama kuantiti dengan beras)
1 ulas bawang besar - dipotong
3 ulas bawang merah – diricik
2 ulas bawang putih – diricik
20 mm halia - diricik
1 batang serai (dititik)
2 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis (20 mm )
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
Garam
Gula
Daun pisang

Langkah-langkah

1.    Basuh dan rendam beras basmathi selama 15 minit.
2.    Sediakan periuk kukus.
3.    Sukat air bercampur santan sama kuantiti dengan beras.  Masukkan ke dalam bekas yang tahan untuk dikukus.
4.    Masukkan semua bahan ke dalam untuk dikukus.  Masukkan bekas tersebut ke dalam periuk kukus.  Tutup bekas dengan daun pisang untuk mendapat aroma daun pisang.
5.    Kukus untuk selama 15 – 20  minit.  Bila nasi sudah masak siap untuk dihidang bersama sambal tumis, ikan bilis dan sayur-sayuran.


Sambal Tumis

Bahan-bahan

15 batang cili kering - dikisar
2 ulas bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
20 mm halia – dikisar
1 biji tomato - dikisar
Asam jawa
Garam
Gula
Minyak

Langkah-langkah

1.    Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan cili kisar menjadi garing.
2.    Masukkan air asam jawa, garam dan gula.  Kacau hingga sebati.
3.    Setelah semuanya sebati dan menjadi pekat, boleh dimakan bersama nasi lemak kukus.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...