(Cadangan hidangan : telor goreng, ayam goreng, sambal goreng, timun, ikan bilis dan kacang tanah)
Steamed
Rice in Coconut Milk
Ingredients
1 kg basmati rice
100 grams coconut milk from one
coconut (mixed with water to measure the same quantity of rice)
1 onion – cut finely
3 shallots – cut finely
2 cloves garlic – cut finely
20 mm ginger – cut finely
1 stalk lemongrass – crushed lightly
2 pandan leaves
1 cinnamon sticks (20 mm)
3 cardamom seeds
3 cloves
Salt
Sugar
Banana leaf
Methods
1.
Wash and soak
basmati rice for 15 minutes.
2.
Prepare a
steaming pot.
3.
Measure the
quantity of water mixed with coconut milk. Pour into the containers and ready
for steaming.
4.
Put all
ingredients in to steaming containers. Insert the container into the steaming
pot. Cover the container with banana leaf to get banana leaf aroma to steamed
rice.
5.
Steam for
about 15-20 minutes. Served it with
stir-fry sauce, anchovies and vegetables.
Stir-fry
sauce
Ingredients
15 stems dried chili - blend
2 onions - blend
2 cloves garlic - blend
20 mm ginger - blend
1 tomato - blend
Tamarind
Salt
Sugar
Oil
Methods
1.
Sauté blended
ingredients until fragrant and crisp.
2.
Add the tamarind
juice, salt and sugar. Stir well until all ingredients blended.
3.
When the sauce
boil and become thick, put it on steamed rice.
Nasi Lemak Kukus
Bahan-bahan
1
kg beras basmathi
Santan
dari satu biji kelapa (dicampur air untuk sukatan sama kuantiti dengan beras)
1
ulas bawang besar - dipotong
3
ulas bawang merah – diricik
2
ulas bawang putih – diricik
20
mm halia - diricik
1
batang serai (dititik)
2
helai daun pandan
1
batang kulit kayu manis (20 mm )
3
biji buah pelaga
3
kuntum bunga cengkih
Garam
Gula
Daun
pisang
Langkah-langkah
1. Basuh dan
rendam beras basmathi selama 15 minit.
2. Sediakan
periuk kukus.
3. Sukat air
bercampur santan sama kuantiti dengan beras.
Masukkan ke dalam bekas yang tahan untuk dikukus.
4. Masukkan semua
bahan ke dalam untuk dikukus. Masukkan
bekas tersebut ke dalam periuk kukus.
Tutup bekas dengan daun pisang untuk mendapat aroma daun pisang.
5. Kukus untuk
selama 15 – 20 minit. Bila nasi sudah masak siap untuk dihidang
bersama sambal tumis, ikan bilis dan sayur-sayuran.
Sambal Tumis
Bahan-bahan
15
batang cili kering - dikisar
2
ulas bawang besar - dikisar
2
ulas bawang putih – dikisar
20
mm halia – dikisar
1
biji tomato - dikisar
Asam
jawa
Garam
Gula
Minyak
Langkah-langkah
1. Tumis bahan
kisar sehingga naik bau dan cili kisar menjadi garing.
2. Masukkan air
asam jawa, garam dan gula. Kacau hingga
sebati.
3. Setelah
semuanya sebati dan menjadi pekat, boleh dimakan bersama nasi lemak kukus.
No comments :
Post a Comment