Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Wednesday, 30 January 2013

KENTANG PUSAR BUATAN SENDIRI / HOMEMADE MASHED POTATO


Homemade Mashed Potato

Ingredients

4 Russet potato - cut
3 tablespoons butter - melted
½ cup evaporated milk
1 teaspoon mixed spices
Salt

Methods

1.    Heat a pot of water with a little of salt and add potatoes until tender.
2.    Once tender, drained the water and began mashing the potato while hot.
3.    Put melted butter and mixed spices, stir.
4.    Add the milk and continue mixed it until well blended.
5.    Scooped it and serve with sauce.

Kentang Pusar Buatan Sendiri

Bahan-bahan

4 biji kentang russet – dibelah
3 sudu besar mentega - dicairkan
½ cawan susu cair
1 sudu teh rempah campuran
Garam

Langkah-langkah

1.    Panaskan periuk berisi air serta sedikit garam dan masukkan kentang sehingga empuk.
2.    Setelah empuk buangkan air dan mula melenyek kentang semasa panas.
3.    Masukkan mentega cair dan rempah campuran, gaulkan.
4.    Masukkan susu cair dan terus mengaul sehingga sebati.
5.    Ceduk dan hidangkan dengan sos.

Monday, 28 January 2013

AYAM PANGGANG ROSEMARY BEREMPAH / SPICY ROSEMARY ROASTED CHICKEN

 Bahan yang digunakan / Ingredients used
Campuran dibungkus dan dibakar / Wrap the ingredients for baking
   Ayam setelah dipanggang / Roasted chicken
 Siap untuk dihidang / Ready to serve
Spicy Rosemary Roasted Chicken

Ingredients

2 whole chicken thighs
Aluminum foils

Coating Ingredients (mixed separately)

1 tablespoon mixed spices
1 tablespoon mixed herbs
Olive oil
1 tablespoon coarsely blended black pepper
2 tablespoons creamy-sweet soy sauce
1 tablespoon of oyster sauce
1 teaspoon honey

Topping / decoration

1 sprig fresh rosemary
1 potato cut in wedges
1 large onion quartered
2 inch carrots cut lengthwise
1 tomato quartered

Methods

1.    Preheat oven at 170 degrees Celsius for 15 minutes.
2.    Coat chicken with coating ingredients and place in container for roasting.
3.    Place the topping ingredients into the same container.
4.    Wrap the container with aluminum foils and roast in oven.
5.    After 25 to 30 minutes of roasting, remove and unwrapped the aluminum foils.
6.    Roast the chicken uncover for another 15 minutes.
7.    After it turn yellowish, take it out and serve.
8.    Serve it with all types of rice.

Ayam Panggang Rosemary Berempah

Bahan-bahan

2 peha ayam
Kepingan aluminium pembungkus

Bahan lumuran (dicampur berasingan)

1 sudu besar campuran rempah
1 sudu besar campuran herba
Minyak zaiton
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh madu

Bahan taburan/hiasan

1 tangkai daun rosemary segar
1 kentang dipotong wedges
1 bawang besar dibelah empat
2 inci lobak merah dipotong memanjang
1 tomato dibelah empat

Langkah-langkah

1.    Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius selama 15 minit.
2.    Lumur rata ayam dengan bahan lumuran dan letakkan dalam bekas untuk dibakar.
3.    Letakkan bahan-bahan taburan ke dalam bekas yang sama.
4.    Bungkus bekas dengan kepingan aluminium dan masukkan ke dalam ketuhar.
5.    Selepas 25 – 30 minit dibakar, keluarkan dan buka kepingan aluminium.
6.    Masukkan semula ayam dan bakar lagi selama 15 minit.
7.    Selepas kekuningan keluar dan hidangkan.
8.    Sesuai dimakan dengan semua jenis nasi.

Wednesday, 23 January 2013

TOMYAM KETAM / CRAB TOMYAM


Crab Tomyam

Ingredients

2 crabs, each cut into half
3 tablespoons homemade tomyam paste
4 garlic sliced
1 onion sliced
1 stalk lemongrass
2 kaffir lime leaves
5 bird’s eye chilli
Water
Salt
Sugar
Calamansi for juice

Methods

1.    Heat the water and put the tomyam paste, all-purpose paste, lemongrass, kaffir lime leaves, cut onions, garlic, bird’s eye chilli and stir well.
2.    Squeeze calamansi for juice.
3.    Put crab and let it boil.
4.    Salt and sugar to taste
5.    Ready to served.

Tomyam Ketam

Bahan-bahan

2 ekor ketam dipotong dua
4 ulas bawang putih dimayang
1 bawang besar dimayang
1 batang serai
2 helai daun limau
5 cili padi
Air
Garam
Gula
Limau kasturi untuk jus

Langkah-langkah

1.    Panaskan air dan masukkan pes tomyam, pes serbaguna, serai, daun limau, bawang besar, cili padi dan kacau.
2.    Perahkan limau kasturi untuk jus.
3.    Masukkan ketam dan biarkan mendidih.
4.    Perisakan dengan garam dan gula.
5.    Siap untuk dihidang.

Tuesday, 22 January 2013

NASI DAGING UTARA / NORTHERN MEAT RICE

 Antara rempah ratus yang digunakan / Among the spices used
Nasi daging dimasak / Cooking the meat rice
Set nasi daging / Set of meat rice
Nasi daging dengan hirisan daging / Meat rice with sliced meat
Air asam pencicah / Tamarind sauce for dipping
Northern Meat Rice

Ingredients

 Spices for meat rice (Mixed well all the spices)
1 tablespoon coriander powder
1 tablespoon fennel seeds powder
1 tablespoon cumin powder
1 tablespoon ground black pepper
1 tablespoon nutmeg powder
1 tablespoon ground cinnamon
1 tablespoon fenugreek powder
2 tablespoons almond powder
2 tablespoons kurma spices powder

Other ingredients
4 cups bathmati rice - soaked and drained
½ kg boiled meat with salt
4 cups beef broth (quantity depending on the brand of rice)
2 cups evaporated milk
1 onion sliced
Pandan leaves
Bay leaf
Sautéed spices (cinnamon, star anise, cloves and cardamom)
Lemongrass
Salt
Sugar
Ghee
Olive oil

Methods

1.    Heat ghee and olive oil in a rice cooker and input pandan leaves, lemongrass, sautéed spices, and ginger-garlic paste.
2.    Once fragrant, put prepared meat rice spices, bay leaf and stirred until evenly blended. Put boiled meat.
3.    Add rice and fry briefly until translucent.
4.    Add water and stir briefly. Add the evaporated milk and continue stirring. Add sugar and salt to taste.
5.    Once boiled, cover the pot with a lid and let it cook.
6.    When rice is cooked, separate the meat and eat it with tamarind sauce.
7.    Can be eaten with chicken kurma or fried chicken in hot tomato sauce.

Nasi Daging Utara

Bahan-bahan

Rempah nasi daging (semua bahan dicampur rata)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk biji pala
1 sudu besar serbuk kayu manis
1 sudu besar serbuk halba
2 sudu besar serbuk badam
2 sudu besar serbuk rempah kurma

Bahan-bahan lain
4 cawan beras bathmati – direndam dan toskan
½ kg daging direbus bersama garam
4 cawan air rebusan daging (bergantung kepada jenama beras)
2 cawan susu cair
1 biji bawang besar dimayang
Daun pandan
Daun salam
Rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawing, bunga cengkih dan buah pelaga)
Serai
Garam
Gula
Minyak sapi
Minyak zaiton

Langkah-langkah

1.    Panaskan minyak sapi dan minyak zaiton di dalam periuk nasi dan masukan daun pandan, serai, rempah tumis dan pes halia-bawang putih.
2.    Setelah naik bau masukkan rempah nasi daging yang telah dicampur, daun salam dan dikacau sehingga rata.  Masukkan daging yang telah direbus.
3.    Masukkan beras dan goreng seketika sehingga mengembang.
4.    Masukkan air dan kacau seketika. Masukkan susu cair dan kacau sebati. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
5.    Setelah mendidih tutup periuk dengan penutup dan biarkan sehingga masak.
6.    Apabila nasi masak, asingkan daging untuk dimakan dengan air asam.
7.    Boleh juga dimakan dengan kurma ayam atau ayam masak merah.

Sunday, 20 January 2013

TELOR PEDAS MASAM MANIS \ HOT SWEET SOUR EGGS

Telor Goreng / Fried Eggs
Penyediaan Kuah / Preparing the sauce
Telor Pedas Masam Manis / Hot Sweet Sour Eggs

Hot-Sweet-Sour Fried Egg

Ingredients

3 fresh eggs, bull-eyes fried
1 onion – sliced
2 garlics – sliced
1 teaspoon honey
Salt
Water
Frying oil / olive oil
1 red chilli – diagonal cut for garnishing
1 tomato – wedges cut for garnishing

Methods

1.    Fried bull-eyes eggs, put aside.
2.    Sauté onion, garlic, ginger-garlic paste and dried chilli paste until fragrant.
3.    Put tomato paste and stir until well blended.  Pour water if gravy too thick.
4.    Once boiled seasoned with salt and honey.
5.    Put fried egg and let all surfaces coated.
6.    Garnish with red chilli and tomato and serve it with rice.

Telor Pedas-Masam-Manis

Bahan-bahan

3 biji telor digoreng mata kerbau
1 bawang besar dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu teh madu lebah
Garam
Air
Minyak masak / minyak zaiton
1 cili merah – dipotong menyerong untuk hiasan
1 tomato – dipotong wedges untuk hiasan

Langkah-langkah

1.    Telor digoreng mata kerbau dan diketepikan.
2.    Tumis bawang besar, bawang putih, pes halia-bawang putih dan pes cili kering sehingga naik bau.
3.    Masukkan pes tomato dan kacau sehingga sebati.  Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.
4.    Setelah medidih perisakan dengan garam dan madu.
5.    Masukkan telor yang telah digoreng dan gaul sehingga sebati.
6.    Siap untuk dihidang dengan nasi dan dihias dengan cili merah dan tomato.

Friday, 18 January 2013

MASAK LEMAK CILI PADI TEMPOYAK ANEKA PUCUK / TEMPOYAK AND MIXED SHOOTS IN HOT CREAMY SAUCE



Tempoyak and Mixed Shoots in Hot Creamy Sauce

Ingredients

1 tie tapioca shoots – finely chopped
2 turmeric leaves – finely chopped
10 -15 basil leaves – finely chopped
1 tie sweet potatoes shoot – finely chopped

Pounded/Blended Ingredients
5 to 10 bird’s eye chilli (depending on how hot you want)
½ turmeric leaves
4 cloves of garlic
1 inch lesser galangal
1 inch turmeric
1 inch of ginger

Other Mixed Ingredients
100 ml coconut milk
1 teaspoon of turmeric powder
300 grams of fresh shrimp
¾ cup tempoyak  
Salt
Sugar

Methods

1.    Pour water in a pot and add blended ingredients, turmeric powder and multipurpose paste, mix thoroughly.
2.    Add prawns and cook until it becomes red, put all the chopped shoots.
3.    Add coconut milk and stir. Once boiled, add tempoyak, stirring until smooth. Season it with salt and sugar.
4.    After all ingredients well mixed, ready to served.

Masak Lemak Cili Padi Tempoyak Aneka Pucuk

Bahan-bahan

1 ikat pucuk ubi kayu – diracik
2 helai daun kunyit – diracik
10 -15 daun selasih – diracik
1 ikat pucuk keledek – diracik

Bahan-bahan ditumbuk/dikisar
5 – 10 biji cili padi (bergantung kepada tahap kepedasan)
½ helai daun kunyit
4 ulas bawang putih
1 inci cekur
1 inci kunyit
1 inci halia

Bahan-bahan campuran lain
100 ml santan
1 sudu teh serbuk kunyit
300 gram udang segar
¾ cawan tempoyak
Garam
Gula

Langkah-langkah

1.    Isikan air dalam periuk dan masukkan bahan dikisar, serbuk kunyit dan pes serbaguna, kacau sehingga sebati.
2.    Masukkan udang dan biarkan sehingga menjadi merah, masukkan semua pucuk-pucuk yang diracik.
3.    Masukkan santan dan kacau.  Setelah mendidih masukkan tempoyak, kacau sehingga sebati. Perisakan dengan garam dan gula.
4.    Setelah semua sebati siap untuk dihidang.

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...