Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Monday 11 June 2012

MARBLE CHEESE RED VELVET CAKE





Sedia untuk dihantar / Ready to deliver

Marble Cheese Red Velvet Cake
(Source : Dari Dapur CT)

Ingredients

250 gm cake flour (we used superfine flour)
200 gm butter
1/2 tsp salt
160 gm castor sugar
2 grade A eggs
1 tsp vanilla essence 
240 ml buttermilk
4 tsp red colouring
1 tsp vinegar (we used lemon juice)
1 tsp sodium bicarbonate
(we added 3 tbs cocoa powder)

Marble Cheese Topping
250 gm cream cheese
¾ cup sugar
1 grade B egg


Methods

Cake

1.    Prepare buttermilk by mixing 1 cup fresh milk (we replaced with evaporated milk) with 1 tsp lemon juice. Let it mix for 10 - 15 minutes.
2.    Preheat oven at 180 deg Celsius. Grease the pan with butter
3.    In a mixing bowl, put sugar and butter and beat it well until soft for about 1 - 2 minutes.
4.    Add eggs one by one and beat it until the mixture expand.
5.    In the buttermilk bowl add red colouring and mix it.
6.    Reduced the mixer speed and pour the mixture of flour and cocoa with buttermilk alternately. 
7.    In a small bowl, mix sodium bicarbonate with lemon juice until bubbling.  Immediately pour into cake mixture.
8.    Pour the mixture into greased pan and bake it for 30 - 40 minutes.
9.    Spread cream frosting on top of the on portion cake and combine it with another portion on top of it.
10. Spread and decorate the cake with cream frosting.


Marble cheese
1.    Whisked cream cheese and sugar.  Add egg.
2.    Lay on top baked cake.
3.    Design the pattern with separated mixture. Bake again.


Kek Baldu Merah Marble Cheese

Bahan-bahan

250 gm tepung kek (kami menggunakan tepung halus)
200 gm mentega
1/2 sudu kecil garam
160 gm gula kastor
2 gred A telur
1 sudu kecil esen vanilla
240 ml mentega-susu
4 sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil cuka (kami menggunakan jus lemon)
1 sudu teh natrium bikarbonat
(kami tambah 3 sudu makan serbuk koko)
Topping Keju
250 gm krim keju
¾ cawan gula
1 gred B telur
Langkah-langkah


Kek

1.    Menyediakan mentega-susu dengan mencampurkan 1 cawan susu segar (kami gantikan dengan susu cair) dengan 1 sudu the jus lemon.  Biarkan ia bercampur selama 10 – 15 minit.
2.    Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius. Gris bahagian dalam acuan dengan mentega.
3.    Dalam mangkuk, letakkan gula dan mentega dan pukul dengan baik sehingga lembut selama lebih kurang 1 - 2 minit.
4.    Tambah telur satu persatu dan pukul sehingga campuran itu berkembang.
5.    Di dalam mangkuk mentega-susu tambah pewarna merah dan kacau.
6.    Dikurangkan kelajuan pengadun dan tuangkan adunan tepung dan  koko dengan mentega berselang-seli.
7.    Dalam sebuah mangkuk kecil, campurkan sodium bikarbonatdengan jus  lemon sehingga berbuih. Tuangkan segera ke dalam adunan kek.
8.    Tuangkan adunan ke dalam kuali yang disapu mentega dan bakar selama 30 - 40 minit.
9.    Sapukan aising krim di atas kek bahagian atas dan menggabungkan dengan bahagian lain di atasnya.
10. Sapu dan menghias kek dengan aising krim.

Untuk Keju
1.    Putar keju krim dan gula. Masukkan telur.
2.    Tuangkan dan ratakan ke atas kek yang telah dibakar.
3.    Merekabentuk corak dengan campuran yang diasingkan. Bakar lagi.

3 comments :

  1. teringin sgt benda nie..susah tul nk carik :D

    ReplyDelete
  2. Delima Zamrud, dah ada resepi, silalah mencuba. Another version at http://cooking-engineer.blogspot.com/2012/02/red-velvet-cake.html#axzz1xREZF9K2.

    ReplyDelete
  3. insyaallah d5 akan cube, terima kasih ek kongsi resepi :D

    ReplyDelete

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...