Bahan-bahan
500 gm pucuk paku – satu ikat (ambil bahangian yang lembut sahaja, batang dibuang)500 gm udang basah
10 biji belimbing buluh – dibelah dua (optional)
Santan kelapa dari satu biji kelapa
1 helai daun kunyit – diambil 1 inci untuk dikisar bersama bahan kisaran
Garam
Gula
Asam keping
Air
Bahan dikisar
10 tangkai cili padi15 mm lengkuas
15 mm halia
10 mm kunyit hidup
Langkah-langkah
- Pucuk paku yang telah diasingkan dari batang dicelur dalam air panas untuk melembutkannya.
- Pucuk yang telah layu dipotong kecil.
- Dalam periuk masukkan air lebih kurang 1 liter. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
- Biarkan sehingga mendidih, masukkan pucuk paku. Selepas itu masukkan santan sedikit demi sedikit.
- Setelah semuanya sebati masukkan udang, belimbing buluh, kacau dan masukkan garam, gula, daun kunyit yang diricik dan asam keping.
- Setelah mendidih matikan api dan siap untuk dihidang.
No comments :
Post a Comment