Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Saturday, 17 December 2011

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH





Ayam Masak Kicap Berempah
                       
Bahan-bahan

½ kg ayam dipotong kecil
3 biji kentang dipotong wedges
1 labu bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 cm halia dikisar
7 tangkai cili kering dikisar
3 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk rempah kari
¼ sudu kecil serbuk jintan manis
¼ sudu kecil serbuk jintan putih
¼ sudu kecil serbuk ketumbar
Kicap lemak manis
5 sudu besar susu cair
Serbuk lada hitam
Daun kari
Garam
Gula
Minyak masak

Langkah-langkah

1.       Ayam yang digaul dengan serbuk kunyit, garam dan bahan yang dikisar dan diperap selama 30 minit.
2.       Ayam yang telah diperap digoreng separa masak. Asingkan ayam yang telah digoreng.
3.       Gorengkan kentang separa masak.  Asingkan.
4.       Menggunakan minyak gorengan, tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
5.       Masukkan rempah kari, jintan putih, jintan manis dan ketumbar.  Masukkan sedikit air untuk mengelakkan campuran hangus.
6.       Masukkan kicap lemak manis, kacau sehingga sebati.  Masukkan serbuk lada hitam dan kacau.  Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
7.       Setalah mendidih masukkan susu cair dan masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng.
8.       Kacau dan biarkan sehingga mendidih supaya ayam dan kentang masak.
9.       Hidangkan dan hiaskan dengan daun sup dan lobak merah.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...