Mee Kari
Bahan-bahan
2 kg mee kuning250 gm isi ayam
250 gm daging (potong nipis, rebus dulu)
12 ekor udang
15 biji telor puyuh
250 gm isi kerang
2 biji kentang (potong kiub)
1 ulas bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 cm halia (dikisar)
Cili kisar
Santan
Rempah tumis (Kulit kayu manis, pelaga, bunga cengkeh, bunga lawang)
3 tangkai daun kari
1 peket rempah kari ikan
1 peket rempah kari daging
¼ sudu teh jintan putih
¼ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh ketumbar
20 biji bebola ikan (dibelah dua)
5 keping kek ikan (dipotong dan dibelah dua)
Garam
Gula
Asam jawa
Minyak masak
Untuk Hiasan
500 gm daun sawi – untuk hiasan
5 batang kacang panjang – dicelur untuk hiasan
Limau kasturi – untuk hiasan
Timun – untuk hiasan
Lada merah – untuk hiasan
Taugeh - untuk hiasan
5 batang kacang panjang – dicelur untuk hiasan
Limau kasturi – untuk hiasan
Timun – untuk hiasan
Lada merah – untuk hiasan
Taugeh - untuk hiasan
Langkah-langkah
Kuah mee kari
- Tumiskan bahan tumis, bawang yang dimayang, bahan yang dikisar dan cili kisar. Setelah naik bau masukkan rempah kari yang dicairkan dengan air. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Kacau dan masukkan daging, isi ayam yang dipotong kecil dan kentang. Biarkan mendidih agar daging, isi ayam dan kentang masak.
- Masukkan bebola ikan dan kek ikan. Masukkan garam, gula dan air asam jawa secukup rasa.
- Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
- Rebus udang. Stok udang akan diguna sedikit untuk sambal.
- Sediakan sambal dengan menumis bahan kisar dan cili kisar. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Celurkan mee dan masukkan ke dalam mangkuk, letakkan bahan hiasan, isi kerang, telur puyuh, udang, sawi dicelur, telur, lada merah, kacang panjang, limau kasturi dan sambal.
- Masukan kuah yang telah tersedia. Siap untuk dimakan.
Ini mesti menu kegemaran en khir, saya akan cuba try ikut
ReplyDelete