Cooking with a dash of love, which is the key ingredient to good cooking. Happy Reading and Happy Cooking!

Followers

Thursday, 1 December 2011

SUP TULANG

Sup Tulang

Bahan-bahan

1 kilo tulang lembu
5 biji kentang
1 ulas bawang besar – dipotong (sedikit ditinggaklan untuk menumis)
2 ulas bawang putih – dipotong (sedikit ditinggaklan untuk menumis)
25 mm halia – dipotong (sedikit ditinggaklan untuk menumis)
Perencah sup tulang bonjut
Rempah tumisan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkeh)
1 bungkus serbuk sup
Garam
Gula
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Minyak masak/zaiton

(Sukatan bahan bergantung kepada keperluan)

Langkah-langkah

Cara A (Tumis darat)
  1. Rebus tulang bersama bawang besar, bawang putih dan halia yang dipotong. Masukkan sup bunjut. 
  2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak untuk menumis. Tumiskan rempah tumisan. 
  3. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia yang dipotong. 
  4. Setelah naik bau wangi, masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air kedalam kuali. 
  5. Kacau hingga campuran rempah sebati. 
  6. Tuangkan bahan yang telah ditumis ke dalam periuk merebus tulang. Kacau sehingga semua rempah tumasan sebati dengan air rebusan tulang. Masukkan kentang yang dipotong. 
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan sehingga daging pada tulang menjadi empuk. 
  8. Setelah masak bolehlah dihidangkan dan dihias dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang. 
Cara B. (Tak perlu tumis – biasanya dimasak dalam periuk tekanan)
  1. Rebus tulang bersama bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan sup bunjut. 
  2. Masukkan rempah tumisan. Campurkan rempah sup dengan sedikit air. Tuangkan kedalam periuk. Kacau. Masukkan kentang. 
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 
  4. Setelah mendidih dan daging empuk, siap untuk dihidang dengan sedikit taburan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.

No comments :

Post a Comment

You May Like This:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...