Bahan-bahan
1 kilo tulang lembu
5 biji kentang
1 ulas bawang besar – dipotong (sedikit ditinggaklan untuk menumis)
2 ulas bawang putih – dipotong (sedikit ditinggaklan untuk menumis)
25 mm halia – dipotong (sedikit ditinggaklan untuk menumis)
Perencah sup tulang bonjut
Rempah tumisan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkeh)
1 bungkus serbuk sup
Garam
Gula
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Minyak masak/zaiton
(Sukatan bahan bergantung kepada keperluan)
Langkah-langkah
Cara A (Tumis darat)
- Rebus tulang bersama bawang besar, bawang putih dan halia yang dipotong. Masukkan sup bunjut.
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak untuk menumis. Tumiskan rempah tumisan.
- Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia yang dipotong.
- Setelah naik bau wangi, masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air kedalam kuali.
- Kacau hingga campuran rempah sebati.
- Tuangkan bahan yang telah ditumis ke dalam periuk merebus tulang. Kacau sehingga semua rempah tumasan sebati dengan air rebusan tulang. Masukkan kentang yang dipotong.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan sehingga daging pada tulang menjadi empuk.
- Setelah masak bolehlah dihidangkan dan dihias dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Cara B. (Tak perlu tumis – biasanya dimasak dalam periuk tekanan)
- Rebus tulang bersama bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan sup bunjut.
- Masukkan rempah tumisan. Campurkan rempah sup dengan sedikit air. Tuangkan kedalam periuk. Kacau. Masukkan kentang.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Setelah mendidih dan daging empuk, siap untuk dihidang dengan sedikit taburan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
No comments :
Post a Comment