Bahan-bahan
2 tin kacang phool (1 tin dilenyek, 1 tin diguna terus dari tin – liquid dalam tin dibuang – boleh beli kat supermarket) (guna baked bean pun boleh juga tapi tak ori)300 gm daging kisar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu teh ketumbar
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah baryani (kalau ada)
2 ulas bawang besar (1.5 ulas untuk tumisan, 0.5 ulas potong kiub halus untuk tabur)
2 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas boleh tambah)
Halia
Garam
Gula
Minyak (sebaik minyak zaiton)
4 biji telor (digoreng mata kerbau – bergantung kepada berapa orang nak makan.
Roti sandwich (boleh juga roti bai atau French loaf)
Untuk hiasan
Daun supDaun bawang
Cili hijau
Limau kasturi
Bawang besar yang dipotong kiub
Langkah-langkah
2 tin kacang phool (1 tin dilenyek, 1 tin diguna terus dari tin – liquid dalam tin dibuang – boleh beli kat supermarket) (guna baked bean pun boleh juga tapi tak ori)300 gm daging kisar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu teh ketumbar
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah baryani (kalau ada)
2 ulas bawang besar (1.5 ulas untuk tumisan, 0.5 ulas potong kiub halus untuk tabur)
2 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas boleh tambah)
Halia
Garam
Gula
Minyak (sebaik minyak zaiton)
4 biji telor (digoreng mata kerbau – bergantung kepada berapa orang nak makan.
Roti sandwich (boleh juga roti bai atau French loaf)
Untuk hiasan
Daun supDaun bawang
Cili hijau
Limau kasturi
Bawang besar yang dipotong kiub
Langkah-langkah
- Panaskan minyak dikuali, tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- Tumiskan jintan puteh, jintan manis, ketumbar, rempah kari dan rempah baryani.
- Gorengkan daging kisar sehingga masak bersama rempah-rempah tadi.
- Bila daging dah masak, masukkan sedikit air dan masukkan kacang phool yang dilenyek.
- Selepas agak sebati daging kisar dan kacang phool lenyek, masukkan kacang phool yang telah ditoskan airnya.
- Masukkan garam, gula dan kalau perlu sos cili dan tomato.
- Jika pekat tambahkan air tapi jangan sampai cair.
No comments :
Post a Comment