Arrowroot/Arrowhead Chips
Ingredients
Arrowroots/Arrowheads (normally available before Chinese New Year)
Oil for deep frying
Salt (optional)
Methods
Kerepek Arrowroot/ArrowheadIngredients
Arrowroots/Arrowheads (normally available before Chinese New Year)
Oil for deep frying
Salt (optional)
Methods
- Skin arrowroots/arrowheads (leave the stalk) and wash.
- Heat oil in pan, when oil is hot grate arrowroots/arrowheads by holding the stalk directly into the pan.
- Let it in the pan for a while.
- Fry till golden brown.
- Cool and keep in air-tight container.
Bahan-bahan
Ubi Arrowroot/Arrowrhead (Ubi ini hanya akan ada di pasaraya apabila menjelang Tahun Baru China)Minyak untuk mengoreng
Garam (kalau hendak perasa – rasa asli sudah sedap)
Langkah-langkah
- Ubi dibuang kulit, tangkai dibiarkan dan dibasuh.
- Ubi diparut dengan memegang tangkainya terus ke dalam kuali yang berisi minyak (deep fry).
- Biarkan seketika sehingga garing.
- Toskan dan siap untuk dimakan.
- Untuk menyimpan boleh diisi dalam balang sebagai makanan ringan.
Waahhh...cayalah! rupanya tuan engineer kita ada blog resepi masakan rupanya..hebat! :) Balik Larkin nanti boleh la jamu dgn resepi ni :)
ReplyDeleteInsyaallah ariff, x payah tunggu balik Larkin..kat KL pun boleh :)
ReplyDelete