Japanese Tofu Oyster Sauce
Ingredients
1 packet Japanese tofu (approx 250 gm) - cut 4
½ red pepper - sliced
½ yellow pepper - sliced
½ green pepper - sliced
1 small carrot sticks cut round
1 red onion blended
2 cloves garlic blended
5 mm ginger blended
50 gm of anchovies blended
5 teaspoon oyster sauce
1/4 cup water
Salt
Sugar
2 tablespoon olive oil
Method
- Heat pan and add olive oil.
- Once hot put blended ingredients. Stir until it smells good.
- Put all kinds of peppers. Stir until slightly wilted.
- Add in oyster sauce, stirring until smooth.
- Pour water to ideal thickness. Add salt and sugar to taste.
- Put cut tofu and let it boil.
- Put in containers and ready to be served with rice.
Bahan-bahan
1 bungkus tofu Jepun (approx 250 gm) – dipotong 4
½ lada benggala merah – dibelah
½ lada benggala kuning – dibelah
½ lada benggala hijau – dibelah
1 batang lobak merah saiz kecil dipotong bulat
1 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
5 mm halia dikisar
50 gm ikan bilis dikisar
5 sudu kecil sos tiram
1/4 cawan air
Garam
Gula
2 sudu besar minyak zaiton
Langkah-langkah
- Panaskan kuali dan masukkan minyak zaiton.
- Bila minyak dah panas masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau dan biarkan sehingga berbau wangi.
- Masukkan kesemua jenis lada benggala. Kacau sehingga sedikit layu.
- Selepas itu masukkan sos tiram, kacau sehingga sebati.
- Masukkan sedikit air agar tidak telalu pekat. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan tofu yang dipotong dan biarkan sehingga campuran mendidih.
- Masukkan ke dalam bekas dan sedia untuk dihidang bersama nasi.
No comments :
Post a Comment