Ingredients
For Rice
3 cups basmati rice
4 cups chicken broth soup
1 tablespoon blended onion
2 teaspoon of blended garlic
½ teaspoon blended ginger
Salt
Sugar
Pandan leaves
Parsley
Sauce
4 cups chicken broth soup
1 tablespoon blended onion
2 teaspoon of blended garlic
½ teaspoon blended ginger
Salt
Sugar
Pandan leaves
Parsley
Sauce
5 fresh chilies
1 tablespoon blended onion
2 teaspoon of blended garlic
½ teaspoon blended ginger
25 gm raisin blended
Salt
1 lemon cut
Chili sauce, tomato sauce and plum sauce
Salt
Sugar
Soup
1 chicken cut four
1 bundle soup spice
1 tablespoon blended onion
2 teaspoon of blended garlic
½ teaspoon blended ginger
Salt
Methods
Rice
Bahan-bahan
Nasi
1 bundle soup spice
1 tablespoon blended onion
2 teaspoon of blended garlic
½ teaspoon blended ginger
Salt
Methods
Rice
- Rice soaked for 30 minutes. Tossed it.
- Add rice to the pot, fill with chicken soup to measured.
- Add blended ingredients, pandan leaf, salt and sugar.
- Put it into the steamer.
- After cooking can be served with fried chicken, baked, roasted or steamed, and
- sauces and soups.
- Heat wok and add oil. Sauté ginger and garlic. When fragrant, pour the blended
- chilies.
- Add salt, sugar, sour plum sauce, chili sauce and tomato sauce. (Optional: can be
- mixed with ground raisins).
- A good taste for this sauce, sour, spicy, sweet and salty. Use lemon juice for
- sourly.
- This sauce can be served in thick or thin. To dilute the sauce use prepared soup.
- Put bundle soup spice, blended ingredients and water into a pot.
- Add chicken cut into four, salt and sugar to taste.
- Let it boil. Separate the soup to cook rice.
Bahan-bahan
Nasi
3 cawan beras basmathi
4 cawan air rebusan ayam yang dijadikan sup
1 sudu besar bawang besar dikisar
2 sudu teh bawang putih dikisar
½ sudu teh halia dikisar
Garam
Gula
Daun pandan
Daun sup
Sos
4 cawan air rebusan ayam yang dijadikan sup
1 sudu besar bawang besar dikisar
2 sudu teh bawang putih dikisar
½ sudu teh halia dikisar
Garam
Gula
Daun pandan
Daun sup
Sos
5 batang cili merah
1 sudu besar bawang besar dikisar
2 sudu teh bawang putih dikisar
½ sudu teh halia dikisar
25 gm kismis dikisar
Garam
1 potongan lemon
Sos-sos cili, tomato dan plum
Garam
Gula
Sup
1 ekor ayam dipotong empat1 sup bunjut
1 sudu besar bawang besar dikisar
2 sudu teh bawang putih dikisar
½ sudu teh halia dikisar
Garam
Langkah-langkah
Nasi
1 sudu besar bawang besar dikisar
2 sudu teh bawang putih dikisar
½ sudu teh halia dikisar
25 gm kismis dikisar
Garam
1 potongan lemon
Sos-sos cili, tomato dan plum
Garam
Gula
Sup
1 ekor ayam dipotong empat1 sup bunjut
1 sudu besar bawang besar dikisar
2 sudu teh bawang putih dikisar
½ sudu teh halia dikisar
Garam
Langkah-langkah
Nasi
- Beras direndam untuk selama 30 minit. Selepas itu toskan beras.
- Masukkan beras ke dalam periuk, isikan air mengikut sukatan.
- Masukkan bahan dikisar, daun pandan, garam dan gula.
- Masukkan periuk ke dalam pengukus.
- Setelah masak boleh dihidang bersama ayam goreng, bakar atau kukus serta sos dan sup.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumiskan halia dan bawang putih. Bila tumisan sudah matang, masukkan cili hidup yang telah dikisar.
- Masukkan garam, gula, sos sour plum, sos cili dan sos tomato. (Optional : boleh dikisar kismis dan dicampurkan bersama tumisan sos).
- Rasa bagi sos ini biarlah ada masam, manis dan masin disamping pedas. Untuk memasamkan boleh digunakan perahan lemon.
- Sos ini boleh dihidangkan secara pekat atau cair. Untuk mencairkan sos gunakan kuah sup yang telah disediakan.
- Masukkan bahan dikisar dan sup bonjot ke dalam periuk yang diisi air
- Masukkan ayam yang dipotong empat, garam dan sedikit gula secukup rasa.
- Biarkan mendidih. Asingkan kuah sup untuk memasak nasi.
sedapnya..
ReplyDelete