Sayur Campur
Bahan-bahan
½ lada benggala hijau – dipotong kasar (boleh diguna gabungan warna lain)
3 batang jagung muda
½ biji tomato segar
3 tangkai kecil broccoli
1 sudu besar bawang dikisar
1 sudu kecil bawang putih dikisar
½ sudu kecil halia dikisar
50 gm ikan bilis dikisar
3 sudu sos tiram
Garam
Gula
1 sudu besar tepung jagung
Minyak zaitun
Langkah-langkah
1. Panaskan kuali bersama minyak zaitun. Tumiskan bahan dikisar.
2. Masukkan sos tiram, dan sedikit air. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan lada benggala, jagung muda dan broccoli. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan tomato. Bancuh tepung jagung dengan air dan campurkan ke dalam kuali.
5. Kacau sehingga sebati dan kuah menjadi pekat.
6. Siap untuk dihidang.
Ingredients
½ green capsicum – cut (can use other color combinations)
3 stalks of baby corn
½ fresh tomatoes
3 small stalks broccoli
1 tablespoon blended garlic
1 teaspoon of blended garlic
½ teaspoon blended ginger
50 grams of blended anchovies
3 tbsp oyster sauce
Salt
Sugar
1 tablespoon corn starch
Olive oil
Methods
1. Heat pan with olive oil. Sauté blended ingredients until fragrant.
2. Put oyster sauce and water. Add salt and sugar to taste. Stir until well mixed.
3. Put capsicum, baby corn and broccoli. Stir until well mixed.
4. Put tomatoes. Mix corn starch with water and add to pan.
5. Stir until blended and sauce thickens
6. Ready to serve.
telan ayaq liuq glup-glup dah nie.haha..kene p oeder kedai la pas nie..syafiq
ReplyDeleteJangan order, beli bahan buat sendiri, resipi dah ada, cubalah... Nak dapat update jadila follower.
Delete