Ingredients
300 gm of dried fish (thread fin usable, red or any other type of large fish)
1 large onion *
5-7 chili padi *
2 cloves garlic *
10 mm ginger *
10 mm galangal *
10 mm turmeric *
1 stalk lemon grass *
* - blend all ingredients
¼ pineapple (2 small slices)
A piece of turmeric leaves - ½ cut, ½ blended
Palm milk (palm milk is now recommended as healthy food)
Salt
Sugar
Water
Tamarind
Olive oil
Methods
- Sauté blended ingredients until fragrant.
- If the sauce thick, pour some water.
- Add the soaked dried fish.
- Add the cut pineapple. Add a pinch of salt (if less salty taste of dried fish), sugar and tamarind.
- After boiling, pour bit by bit palm milk and stir.
- After the mixture boiled, turn off heat. Ready to serve with rice.
Bahan-bahan
300 gm ikan kering (boleh guna kurau, merah atau apa-apa jenis ikan yang besar)
1 ulas bawang besar – dikisar
5 – 7 biji cili padi - dikisar
2 ulas bawang putih – dikisar
10 mm halia – dikisar
10 mm lengkuas – dikisar
10 mm kunyit hidup - dikisar
1 batang serai – dikisar
¼ biji nenas
Secebis daun kunyit – ½ dipotong, ½ dikisar
Santan (sekarang dicadangkan guna santan kelapa sawit – makanan sihat)
Garam
Gula
Air
Asam keping
Minyak zaiton
Langkah-langkah
- Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
- Cairkan sedikit bahan tumisan dengan sedikit air.
- Masukkan ikan kering yang telah direndam terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.
- Masukkan nenas yang dipotong. Masukkan sedikit garam (kalau rasa kurang masin daripada ikan kering), gula dan asam keeping.
- Setelah mendidih, masukan santan sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
- Setelah kuah mendidih, matikan api. Siap untuk dihidang bersama nasi dan lain-lain bahan sampingan.
No comments :
Post a Comment